For få timer: Frustrerede studerende blokerer sproginstitut

Studerende på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk (EnGeRom) på Københavns Universitet blokerede mandag den 14. marts deres institut i protest mod politikernes underfinansiering af deres uddannelser.

Foto: HG

Når de studerende blokerer, er det et resultat af lang tids frustration over underfinansieringen af deres uddannelser. Gennem de sidste ti år er antallet af fastansatte faldet drastisk, semestrene er blevet kortere og timerne færre. Det får de studerende til at frygte for kvaliteten af deres uddannelse.

”Vi blokerer i dag af frustration over, at vores uddannelser bliver mere og mere udsultede,” siger Lars Troels Møller, der er en af initiativtagerne til blokaden.

Vi får for lidt!

En af de frustrationer, der har ført til blokaden, er de alt for få undervisningstimer på instituttet.

”De fleste af vores kandidatuddannelser har kun fire timer om ugen. Og vi har kørt med 12-ugers semestre siden 2005,” fortæller Katrine Johnsen, der studerer engelsk på kandidaten.  Hun fortsætter: ”Studiet lægger op til, at man studerer på fuld tid, dvs. 37 timer om ugen. Men med fire undervisningstimer om ugen, er der altså 33 timers selvstudium.”

Det står endnu slemmere til med Camilla Banfi. Hun studerer sit gymnasiesidefag fransk på kandidaten, og udtaler: ”Jeg har svært ved at se, hvordan jeg skal kunne undervise i fransk på gymnasiet, når jeg selv kun har en times undervisning om ugen.”

Underviserne forsvinder

Foruden et lavt timetal, er antallet af fastansatte undervisere på engelskstudiet blevet halveret i løbet af de sidste ti år. Det har medført, at undervisningsbyrden bliver fordelt på færre skuldre, og at underviserne derfor er nødt til at varetage et større emneområde.

Manglen på undervisere er på tyskfaget nået til det punkt, hvor de kandidatstuderende ikke kan forvente at modtage undervisning på kandidatniveau.

Skyldes underfinansiering af uddannelserne

De humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser fik i 2009 et taxameterløft på 5000 kr. Men det løfter det kun fra helt forskrækkeligt til dårligt, mener de studerende. Ifølge McKinsey-rapporten er der nemlig et underskud på 11.000 kr. per elev per år inden taxameterløftet. Så på trods af stigningen, er der stadig langt til en egentlig forbedring.

”Vi har ikke oplevet, at de ekstra penge har gjort nogen forskel,” siger Sebastian Belmark, der studerer engelsk og sidder i studienævnet på EnGeRom. Han mener, at løftet langt fra har været nok til for alvor at hjælpe på underfinansieringen.

Sebastian Belmark fortsætter:
”Det er en falliterklæring fra politikernes side, når man underfinansierer uddannelserne, så man ikke kan tilbyde kvalificeret undervisning til alle studerende.”

”Den forskningsbaserede undervisning og et højt antal undervisningstimer er hjørnestenene i en universitetsuddannelse i verdensklasse. Både politikere og studerende er glade for den forskningsbaserede undervisning, problemet er bare, at vi får for lidt af den,” slutter Sebastian Belmark.

Foruden engelsk, fransk og tysk kan man på EnGeRom studere italiensk og spansk, men ikke længere portugisisk og nederlandsk. 

Se også

Video KPnetTV: Vrede studerende i blokade

Netavisen 14. marts 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne