OK2011: Samme magre ret til de regionsansatte

Forliget for statsansatte lagde rammerne for alle de offentligt ansatte, og forliget på det kommunale område blev senest kopieret ved ok-forlig med regionerne

Kommunistisk Politik 5, 2011

Fra de offentligt ansattes storkonflikt 2008Overenskomstforhandlingerne for 2011 på det offentlige område afsluttedes med et hurtigt forlig søndag den 27. februar for de 120.000 ansatte i de fem regioner, ikke mindst på hospitalerne. Det er samme magre ret som deres kolleger i staten og kommunerne nu skal tage stilling til: Sikkert reallønsfald over en to-årig periode.

I de næste uger skal de nye overenskomstaftaler for de offentlig ansatte til afstemning blandt forbundenes medlemmer. Efter et ja vil aftalerne gælde fra 1. april og to år frem.

Forliget betyder nul lønstigning i 2011, og 2.65 pct. i 2012. Inflation og stigende priser vil have ædt de 2.65 pct. og meget mere, når disse aftaler udløber sidst i marts 2013.

Privatansatte igen lønførende

De manglende lønstigninger er en følge af den absurde ’reguleringsordning’, der skal forhindre offentligt ansatte i at få procentvis mere  – selv periodisk – end de privatansatte. Den socialdemokratiske fagbevægelse har føjeligt accepteret denne ordning, og derfor er gælden – d.v.s. for stor forudgående lønstigning i forhold til det private arbejdsmarked, der ramtes umiddelbart og hårdt ved krisen udbrud i 2008 –fraregnet med det runde Nul første år.

Men allerede i sidste kvartal af 2010 var de privatansatte igen. Fra fjerde kvartal i 2009 til fjerde kvartal i 2010 steg lønnen i det private med 2.2 pct., mens de ansatte i kommuner og regioner steg med sølle 1.6 pct. under den nuværende overenskomst. I den samme et-årige periode steg priserne imidlertid med 2.6 pct. De offentligt ansatte har allerede oplevet et massivt reallønsfald.

FOA og de andre forbund anbefaler et ja ved de kommende afstemninger. Det er ren kapitulation. De elendige ok-aftaler bør skrottes med et massivt nej.

Se også

Minusforlig i kommunerne må stemmes ned
Kommunistisk Politik 5, 2011

Offentligt ansattes OK: Kapitulation over hele linjen
Kommunistisk Politik 4, 2011

Skandaløs reallønskapitulation
Leder, Kommunistisk Politik 4, 2011

Netavisen 3. marts 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne