Nej til krig, nej til sanktioner mod Libyen!

Mens der vedtages sanktioner, har USA og NATO også et militært angreb på Libyen på tegnebrædtet.

Af Arbejderpartiet Kommunisterne
1. marts 2011

FN og imperialistmagterne har haft travlt med at vedtage sanktioner mod Libyen.  En enstemmig resolution i FNs sikkerhedsråd betyder, at regimets økonomiske midler fastfryses og der etableres en våbenembargo. Der er indført rejseforbud for Gadaffi-familien og ledende medlemmer af styret, og FN har bedt Den Internationale Straffedomstol om at undersøge, om Gadaffi og hans regering kan anklages for forbrydelser mod menneskeheden. EU har bekræftet og udvidet sanktionerne.

De samme aktører, og tilmed nogle af de samme personer, som var i sving for at gennemføre den ulovlige angrebskrig mod Irak i 2003 er i gang igen. NATOs generalsekretær, som dengang løj lystigt om Iraks masseødelæggelsesvåben, er på banen. Et militært angreb  i den ene eller anden form –en regulær invasion, elitestyrker, der skal eliminere Muammar Gadaffi, eller foreløbig måske som spærring af det libyske luftrum, som USA vil have indført som et første skridt.

Denne gang er det ikke masseødelæggelsesvåben, men en ’humanitær intervention’, som er krigspåskuddet. De libyske folk skal reddes fra at blive slagtet af Gadaffi, fra et folkemord. Evt. kan en sultkatastrofe gøre et angreb nødvendigt.

Modellen kan se ud til at være den ikke FN-sanktionerede angreb på Serbien og Milosevic i 1999, som også Danmark tog del i.

Også de samme medier, der var temmelig tavse om nedslagtningen af protesterende tunesere og ægyptere, hvor hundredvis blev dræbt i begge lande, taler med store overskrifter om dræbte i Libuen – om hundreder, måske tusinde. Påståede bombninger af civile har trukket store overskrifter, men der er endnu ikke set nogen dokumentation. Den humanitære katastrofe er heller ikke påvist. Titusinder af arbejdende fra andre lande i Tunesien er blevet evakueret under temmelig ordnede forhold.

Kendsgerningen er, at Libyen befinder sig i en borgerkrigslignende situation. Utvivlsom har dele af den libyske hær sluttet sig til opstanden, ligesom en række overordnede officerer, ministre og diplomater, mens andre dele af hæren og styret er forblevet loyale. Opstanden dannede den 27. februar et modstandsråd – Det Nationale Libyske Råd – i den næststørste by Benghazi, som den kontrollerer

Det er ikke lykkedes oprøret at indtage hovedstaden Tripoli. Gadaffis styrker siges at forberede en modoffensiv.

Arbejderpartiet Kommunisterne vender sig imod sanktionerne som en imperialistisk manøvre – og afviser en militær indgriben under nogen som helst form – med eller uden dansk deltagelse, og med eller uden et mandat fra FN  – som simpelthen vil være en fortsættelse af USA’s og NATOs folkeretsstridige og kriminelle interventioner og krige.

Netavisen 2. marts 2011


Dette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES
– eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne