Historisk sejr for det tunesiske folk

Fredag flygtede Ben Ali ud af Tunesien, da han opgav at fortsætte kampen for at bevare magten. På utrolig kort tid lykkedes det den tunesiske folkeopstand at sætte Ben Ali på porten, der som præsident har regeret landet med hård hånd i 23 år, hele tiden i tæt samarbejde med USA og EU, ikke mindst med den gamle kolonimagt Frankrig.

– Det er en historisk sejr for det tunesiske folk, siger Klaus Riis fra Arbejderpartiet Kommunisterne: – Og det er samtidig en sejr, der rummer store perspektiver for hele den arabiske verden. Det tunesiske folk har vist at det kan lade sig gøre at gå på gaden og afsætte et korrupt og undertrykkende regime. Der er mange andre arabiske regimer, der kan stå for tur. Noget tyder på, at en venstrebølge som i de foregående år i Latinamerika er ved at rejse sig i regionen.

Ben Ali blev stadig mere presset af en massebevægelse med ungdommen i spidsen, som havde fået nok af arbejdsløshed, stigende priser og et korrupt og undertrykkende regime.

Trods politiangreb og beskydning af massedemonstrationer – indbefattet brug af snigskytter – lykkedes det ikke regimet at inddæmme eller passivisere bevægelsen. Den blev tvært imod stadig mere stædig i sit krav om at Ben Ali skulle væk og gik til angreb på hans parti og magtapparat.

Før Ben Ali flygtede fyrede han regeringen og pålagde premierministeren at danne en ny – og erklærede samtidig generel og landsdækkende undtagelsestilstand. Det er endnu uvist om den opretholdes. Den tunesiske overklasse og imperialistmagterne har ofret Ben Ali, men har ikke i sinde at give folket magten.

Klaus Riis fortsætter:
– Vi lykønsker også vores søsterparti, det forbudte  Tunesiens Kommunistiske Arbejderparti PCOT med denne sejr, som det har en stor andel i. Dets talsmand Hamma Hammami, der i internationale medier formulerede kravet om Ben Alis afgang, og blev udsat for en voldelig arrestation, er løsladt og står som en af de mest fremtrædende skikkelser i det tunesiske folks kamp for en bedre fremtid.

– PCOT har fremlagt et program for at bringe Tunesien ud af den krise, Ben Ali-regimet har skabt. Det er et program, som bryder med Tunesiens traditionelle rolle som et appendiks til imperialistmagterne og vil sikre en demokratisk og progressiv folkelig magt. I den kaotiske situation efter Ben Alis flugt står det som et centralt fremtidsperspektiv for et nyt Tunesien, konstaterer Klaus Riis.

Se
Opråb fra Tunesiens Kommunistiske Arbejderparti (PCOT) til det tunesiske folk og de demokratiske kræfter

Netavisen 14. januar 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne