– Kom i gang, Støjberg

Kommunistisk Politik 1, 2011


Beskæftigelsesminister Inger Støjberg bemærkede for adskillige måneder siden, at der var rigeligt med knas på ledningen: De arbejdsløses utilfredshed med bureaukratiet i jobcentrene og de utallige meningsløse aktiverings”tilbud”, som man er tvunget til at deltage på, vandt mere og mere indpas i mediebilledet. VK’s beskæftigelsesministre har gennem årene valgt at sidde støjen fra de arbejdsløse overhørig, men medierne har de skam mere respekt for.

Kanske derfor igangsatte fru Støjberg en undersøgelse om problemerne – måske i den hensigt, at den skulle fungere som syltekrukke. Hvem ved?

Fakta er imidlertid, at rapporten lå færdig i slutningen af oktober og blev døbt anti-bøvls-rapporten. Den var bygget på udsagn, ideer og forslag fra såvel de arbejdsløse selv samt ansatte i jobcentre og a-kasser. Med sine 389 konkrete forslag skulle man mene, at der var grund til lidt respekt om indholdet.

I de forløbne to måneder har tre af fagbevægelsens hovedorganisationer – LO. FTF og AC – gennemgået materialet grundigt. Alle er enige om, at der kun er én vej frem:– Kom i gang, Inger Støjberg.

Væk med bøvlet!

Væk med bøvlet og bureaukratiet! De 389 forslag er barberet ned til nogle enkelte, men væsentlige krav, som selv en beskæftigelsesminister burde kunne forholde sig til:

  • Drop den ugentlige overvågning af lediges jobsøgning

  • Lav ens ansættelsesregler, uanset om folk er i aktivering i det private eller det offentlige

  • Lad den ledige slippe for aktivering, hvis de har et job i udsigt

  • Lad a-kasserne overtage jobsamtalerne fra jobcentrene de første 6-9 måneder

To ud af de tre formænd for hovedorganisationerne understreger nødvendigheden af en kursændring:
– Systemet er blevet så bureaukratisk og fyldt med ubrugelige kontrolforanstaltninger, at både arbejdsløse og ansatte i jobcentrene afskyr systemet, siger Lizette Risgaard, næstformand i LO.

Bente Sorgenfrei, formand for FTF, følger trop:
– Fokus skal være på at bringe de ledige i arbejde. De her regler gør det stik modsatte, så ministeren behøver ikke at vente længere med at afskaffe dem for vores skyld.

På beskæftigelsesministeriets hjemmeside har ministeren lovet, at der ville komme et initiativ kort inden jul. Det løfte holdt ikke vand. Siden har ministeren til avisen.dk givet et tilsagn om et initiativ kort efter nytår. Imens holder fagbevægelsen spændt vejret.

Fakta: Private jobfirmaer scorer kassen

Privatiseringen af arbejdsformidlingen har været rigtig god – for aktionærerne i de private jobfirmaer. I 2009 oplevede disse en vækst på 15 pct. og gav en samlet bruttofortjeneste på en halv milliard kroner.

Der er simpelthen penge i idiotkurserne, rigtig mange penge.

Berlingske Reserach har gennemgået de største jobfirmaers regnskaber. De viser, at det er ejerne, som har profiteret. To tredjedele af branchens overskud er taget ud til ejerne.

Taberne: Det offentlige og de arbejdsløse.

Men det var også meningen med privatiseringen af dette område, som også skulle svække fagbevægelsen. Det er ikke kun privathospitalerne, som blev kriminelt forgyldt.

Netavisen 11. januar 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne