Ny START-aftale modtages euforisk

Præsident Obama tilskrives masser af succes og point, da det amerikanske senat onsdag med et flertal på 71 contra 26 ratificerede en ny nedrustningsaftale med Rusland.

Indholdet af aftalen skulle blandt andet have til konsekvens, at antallet af atom-sprænghoveder nedbringes fra de nuværende 2.200 til 1.550 – altså med omkring 30 pct.

Samtidig reduceres antallet af lang trækkende bæreraketter og bombefly til 800 på hver side. Nu skal traktaten også ratificeres i det russiske parlament, der også forventes at stemme “ja”.

Senatets flertal er imidlertid kun fremkommet ved, at Obama og udenrigsminister Hillary Clinton har været umådelig flittig på telefontasterne. En ratificering krævede nemlig “omvendelse” af adskillige republikanske senatorer, der havde bebudet deres modstand.

Holdningsskiftet skyldtes, at Obama-administrationen har givet løfte om milliarder af dollars til en modernisering af USA’s atomvåbenarsenal. Det vides ikke konkret, hvad “moderniseringen” går ud på.

Vores hjemlige udenrigsminister Lene Espersen er imidlertid fuld af fortrøstning:
– Aftalen har stor betydning ikke kun for USA og Ruslands sikkerhed, men også for vores sikkerhed her i Europa.

Så tror vi på den – og på julemanden, men så heller ikke mere.

Netavisen 24. december 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne