Den bemalede Fogh Når det røde rammer lærredet

Kommunistisk Politik 24, 2010

200.000 kr. er den officielt oplyste pris for det officielle portræt af fhv. statsminister  Anders Fogh Rasmussen, som skal hænge på Christiansborg sammen med andre statsministerkontrafejer. Og det må i grunden siges at være billigt for et propagandamaleri, der er eksponeret vidt og bredt og via medierne er nået ud i den fjerneste afkrog sammen med historien om, at maleren er tidligere bz’er og ikke særlig vant  med at beskæftige sig med maling.

Portrættet viser en brunsminket herremodemodel med speciale i jakker, stålgrå venlige øjne og forkert underansigt (i al fald i forhold til Fogh), som træder ud af  en lys bøgeskov. Det forårsgrønne Danmark nærmest lægger sig som en krans omkring modellens  knaldsorte hår og tindinger, der savner blot et enkelt gråt stænk – blot for at åbne for et syn af bjerge med et indkommende militærfly.

Det får straks danskerne til at tænke på krig og Afghanistan, men bjergene er såmænd Råbjærg Mile, har kunstneren forklaret, og flyet er et Herkules, der både kan bringe nødhjælp og tropper. Langt oppe, mellem bøgegrene i det fjerne blå, blinker en enkelt sølvfarvet NATO-stjerne. Fogh bragte Danmark ud af sin provinsielle isolation og ud til verdens brændpunkter, forklares det.

Fogh har erklæret sig glad for billedet. Det er til at forstå. For det er et portræt af velplejet overflade. Ren propaganda, tilstræbt glansbillede. Overfladiskheden i sig selv skal fremkalde refleksion hos beskueren –  noget i den stil, ifølge propagandamaleren.

Jørgen Buch: Olie billede (2003-04)

Jørgen Buchs Olie billede  (2003-2004) er ikke noget portræt, men afslører dog langt mere om den fhv. statsminister end Christiansborg-relikviet. Det er heller ikke psykologiserende, det er simpelthen afbildningen af statsministerens rolle og funktion. Det vil sig som krigsforbryder og som dikkende lammehale til USA, Mærsk og de store olieinteresser, med superman-klud og dollarstempel. En absurd placeret ubåd trækker en hvis krystalstribe gennem luften, som regner med de små børns blod, mens en hvid måge, eller fredsdue, kaster sin last i det sorte statsministerhår.

Den senere NATO-generalsekretær viser sig at være bevæbnet med et propgevær.
Det er selvfølgelig inspireret af en kendt episode fra marts 2003, hvor den røde maling ikke ramte et lærred, men en kriminel, der var i færd med at trække sit land ind i en ulovlig Irak- krig.

Billedet er nederste del af to – se begge malerierne her


Den bemalede Fogh indgår som en afgørende detalje i Peter Carlsens monumentalmaleri ’Danmark 2009’ som tidligere har været omtalt og gengivet i Kommunistisk Politik. Skitsen dertil findes også som selvstændigt litografi. Det er krigsforbryderen, bevidst om sin mission, bleg og beslutsom som knokkelmanden, med dryppende rød maling og ikke lysegrønne bøgeblade som laurbærkrans.


Se hele Peter Carlsens

‘Danmark 2009’

Det kan være historien kommer til at sætte propagandaportrættet i magasin.

Netavisen 9. december 2010


Dette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES
– eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne