Indoktrinering al(a) Jazeera


Indspark fra DKU
Kommunistisk Politik 22, 2010

Den aldrende DF-leder Pia følte under ghetto-debatten sin position som “vidtgående” truet, og slyngede et krav ud om forbud mod paraboler, der modtager arabisk-baserede kanaler. For som hun sagde til Berlingeren den sidste dag i oktober:

Al Jazeera og al Arabiya er indoktrinering fra den mellemøstlige verden. Det er sindelagskontrol, når man bliver indpodet et had til den verdensdel, man bor i”.

Det er altid lidt interessant at undersøge Pia’s påstande; det kræver tit en ekstraordinær tolkning af virkeligheden at nå til samme konklusion. For dem af os der ikke har lært arabisk, tilbyder Al-Jazeera nyhedsdækning på engelsk – og heldigvis er der ifølge dansk-ægyptisk dialoginstitut i Cairo ikke nogen nævneværdig forskel på den arabiske og engelske del.

Al-Jazeeras hjemmeside tilbyder bl.a. en dokumentar-serie under temaet “Working Man’s Death” , der undersøger vilkårene for ufaglært arbejdskraft i teknologiens tidsalder. Det er f.eks. historier om ‘selvstændige’ minearbejdere i Ukraine, svovl-samlere i Indonesien og skibsophuggere i Pakistan. Altså historier om hårdtarbejdende arbejdere i hele verden.

En anden historie, der bliver dækket af den arabiske kanal, er oliekatastrofen i den mexicanske golf, der forsvandt fra danske medier efter BP fik proppet lækken. Befolkningen langs golf-kysten er blevet udsat for store mængder kemikalier, dels olien og dels de opløsningsmidler, BP spredte for at stoppe olien. Myndighederne i Washington er tilfredse med BP’s oprydning, mens flere og flere langs kysten bliver syge. Altså en historie om stor-kapitalens holdning til almindelige folk.

En tredje historie er om Irak. En amerikansk historiker spørger i en kommentar om de lækkede krigsarkiver: “Vil amerikanere, briter, irakere og andre der har lidt så meget under konsekvenserne af den vestlige invasion af Irak, rette deres vrede mod de kræfter der har manipuleret dem i [krig]?”.
Altså en historie om imperialismens krige og modstanden mod dem.

Når jeg tænker over det, er det klart at Pia er utilfreds med Al-Jazeera. De bringer historier fra det virkelige liv, om rigtige mennesker og om de problemer, de står overfor. De burde gøre som danske medier, der glade videregiver Georg Bush’ historie om,  at han i virkeligheden var imod krigen.

Men der er lys forude, Pia har bemærket, at arabiske kanaler også sender X-factor og andre skinnende ting fra vesten.

Samme dag Pia var ude med sin ide, blev Al-Jazeeras kontorer i Marokko lukket og journalisterne frataget deres presse-akkreditering. Begrundelsen fra de marokkanske myndigheder var at kanalen “gav et forvrænget billede af Marokko”, og at de “kun sender negativer historier, i et forsøg på at underminere Marokkos demokratiske fremskridt”.

Hvis man tænkte som Pia, ville man bede hende om at skride ned til sine meningsfæller i Marokko.

Netavisen 17. november 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne