En tur i ghettoen

Indspark fra DKU
Kommunistisk Politik 20,2010

De angiveligt omfattende ghettoproblemer i Danmark er efter folketingets sommerferie blevet et stort emne. Men billedet er falsk.

Lars Løkke opsummerede problemet i sin åbningstale: “… Der er opstået en slags huller i danmarkskortet. Steder, hvor de danske værdier tydeligvis ikke længere er bærende.”

Få dage senere kom svaret fra S-SF. I udspillet Ny tryghed i udsatte boligområder konstateres det, at “De danske ghettoområder er blevet forsømt i ni år, og lovløsheden råder”. I Berlingeren bakker Pia K op og siger: “De der grimme bygninger skal væk.”
Der er altså bred enighed om, at den er helt gal i ghettoerne.

Omfanget af problemerne afspejler sig i en lang liste af ’nødvendige tiltag’: Boligblokke skal rives ned eller sælges til private investorer. 200 “ghetto-betjente” skal patruljere de plagede boligområder. Video-overvågning af “samtlige åbne pladser” i ghettoerne. Og mere af samme slags.
De mange ’gode’ ideer kommer fra begge sider af Folketinget, så sandsynligheden for, at de bliver gennemført, er rimelig stor.

I forbindelse med den store fokus på ghettoerne, er der kommet en ny definition af ghetto. Hvor det tidligere var tilstrækkeligt med en høj andel af indvandrere for at opnå ghetto-stemplet, er der nu også krav om høj arbejdsløshed eller en vis mængde kriminelle beboere. Det har ført til, at 29 bolig-områder officielt er ghettoer.

En af de 29 ghettoer ligger lige ved siden af, hvor vi bor. På grund af krisen har jeg skiftet byggepladsen ud med skolebøger, og vores husstandsindkomst er ca. en tredjedel af, hvad den var for ikke så længe siden. Samtidig er priserne på især fødevarer steget meget de seneste år. Det nærmeste supermarked er 15-25 % dyrere end discount-kæderne, og så vidt det er muligt, køber vi ind i discounten.

Og her kommer pointen: Discount-supermarkedet ligger ved siden af ghettoen. På vores vej gennem ghettoen har vi opdaget en legeplads, en ret god legeplads, som vores datter er glad for. Det er en bemandet legeplads, så nogle gange er der åbent, og børnene kan spille computer, køre i mooncarts og lege med dukker. På trods af, at det er den ghetto med flest kriminelle, 4,62 %, er det ikke farligt.
Det billede, medier og politikere frembringer, er løgn.

Er der sociale problemer i de 29 boligområder? Ja, ligesom i en masse andre kommuner, kvarterer og boligblokke rundt om i landet. Løsningen på de sociale problemer skal ikke søges i mere magtanvendelse og overvågning. Roden til problemerne er først og fremmest økonomiske, og det er der, løsningen skal findes.

Sammenlignet med at rive boligblokke ned og sætte kameraer op vil en reel indsats for at sikre uddannelse og arbejde til alle være en konstruktiv løsning.

En løsning, der har den ekstra fordel, at den meget hurtigt vil betale sig selv – produktivt arbejde har det med at skabe mere værdi end aktivering på kontanthjælp.

Netavisen 13. oktober 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne