Protesterne fortsætter: Europæisk aktionsdag den 29. september

Kommunistisk Politik 16, 2010
Opdateret

Pensionsprotest Paris 7. september 2010Masseprotesterne mod EU’s og EU-landenes nedskæringsprogrammer fortsætter. Den 29. september er udnævnt til europæisk aktionsdag. I Spanien bliver der generalstrejke  – men dansk fagbevægelse er ikke med.

 Den 7. september var millioner på gaderne i Frankrig i protest mod Sarkozys pensionsreform og offentlige nedskæringer.

Paris, Lyon, Nice og op mod 200 andre franske byer var fyldt med strejkende arbejdere. Der var op mod 2,5 million i Paris’ gader alene.

Den upopulære franske pensionsreform, der har bragt landet i oprør,  minder meget om den seneste ‘reform’ i Dk, der hævede førtidspensionsalderen fra 60 til 62 år, og folkepensionsalderen fra 65 til 67. Den blev som bekendt vedtaget af VKO og ’oppositionen’ SR i fællesskab.

Det er disse græsner, Frankrig nu vil gennemføre. I Frankrig kræver tilbagetrækning som 60-årig at man har været 40 1/2 år på arbejdsmarkedet, og først som 65-årig nås det fulde pensionsbeløb.

Det europæiske LO, ETUC har erklæret den 29. september for en faglig europæisk aktionsdag. Under overskriften ”No to autserity-Priority for jobs and growth” (Nej til stramninger – Prioritering af jobs og vækst) har de berammet en demonstration i Bruxelles, som er timet med at de europæiske finansministre holder møde.

Men nok så interessant er om fagforeninger i de enkelte lande benytter denne dag til at forene modstanden imod det EU-koordinerede nyliberale angreb befolkningerne i alle medlemslandene landene er udsat for, og siger Nej til kapitalens forsøg på at vælte krisens byrder over på den arbejdende befolkning.

I Spanien har fagforeninger i forbindelse med tidligere protestdemonstrationer besluttet at der den 29. september bliver generalstrejke imod planlagte arbejdsmarkedsreformer, der hvis de vedtages blandt andet vil gøre det lettere at fyre ansatte.

Beslutningen om strejke blev vedtaget af de 2 største fagforeninger i Spanien UGT og CCOO som repræsenterer 2 millioner medlemmer. Allerede nu er man her i gang med opsætning af plakater om generalstrejkedagen.

Kommer der samme meldinger fra fagforeninger i Grækenland, Frankrig og Italien ville sådanne protester understøtte hinanden imod EU monopolerne og også få indflydelse på protestaktiviteter i Danmark.

Men ingen danske fagforeninger har indtil nu rørt på sig i forhold til at aktionere den 29. september.

Netavisen 10. september 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne