Afghanistan: Det dyrekøbte nederlag

Kommunistisk Politik 16, 2010

Mens danske soldater sendes hjem i kister, planlægger VKO-regeringen, sammen med USA og Storbritannien, yderligere fem års erobringskrig mod Afghanistan. To danske soldater blev dræbt og yderligere tre blev såret af en vejsidebombe i Afghanistan den 7. august. Det bringer de danske tab op på fem bare i løbet af sommermånederne i 2010. Den snart ni år lange krig har nu kostet 36 danske soldater livet.

Alle køretøjer bliver udstyret med et RPG-gitter, beregnet på at stoppe panserbrydende granater. På billedet ses de 37,8 millioner kr., før de kørte på en vejsidebombe

Ikke kun de danske skader synes at eskalere. Ud af invasionsstyrkernes samlede tab på 2.002 soldater fra krigens begyndelse og frem til i dag (midten af august) er næsten halvdelen registreret inden for de sidste to år.

Den kolde statistik, der viser et stærkt stigende antal dræbte soldater for Nato-alliancen, fortæller helt nøgternt den modsatte historie end den glansbillede-virkelighed om den civile genopbygning, der præsenteres af regeringerne og den militære top.

USA og villige er på vej til at tabe krigen mod Afghanistan, ikke kun pga. krigstræthed og manglende opbakning på den hjemlige front, men også på selve slagmarken.

Historien om de dræbte danske soldater den 7. august bekræfter nederlaget på slagmarken på sin egen måde. Det er nemlig lykkedes afghanske oprørere at få ram på den nyeste generation af danske kampvogne indsat i Afghanistan. Det 32 tons tunge, svenskbyggede, pansrede CV-9035-kampkøretøj til en stykpris på 37,8 millioner kr. blev uskadeliggjort af en vejsidebombe, der var så kraftig, at kampvognen væltede.

37,8 mio. kr. svarer til, at man f.eks. kunne totalrenovere en stor folkeskole.

Kampvognen, der er indkøbt i 45 eksemplarer i 2008, var en investering på i alt 1,675 mia. kr. Den er spækket med computer- og kameraudstyr og er et af de mest raffinerede mordinstrumenter, hærens infanterister råder over.

Med standardpanser kan den holde til en eksplosion fra otte kilo højeksplosivt sprængstof, hvilket gør CV-9035 til det bedst minebeskyttede køretøj i det danske forsvar. Hvilket ikke mindst var et krav, der blev stillet efter de dyrekøbte erfaringer fra erobringskrigen mod Irak.

De første ti køretøjer blev sendt til Afghanistan og indsat i krigen midt i februar 2010. Siden er tre yderligere ankommet samen med det nye Hold 10.

”Den er hverken en kampvogn eller en mandskabsvogn – den er noget helt nyt. Den kombinerer kampvognens ildkraft og panserbeskyttelse med mandskabsvognens rummelighed og fart. Det vil på mange måder ændre vores måde at gå i krig på,” fortalte Mogens Mogensen fra Hærens Kampskole begejstret, da de første maskiner var ankommet.

Den gode krig

At det er lykkedes at vælte det 32 tons tunge og bedst beskyttede køretøj, som det danske forsvar råder over, er en operation, der kun kan lykkes, hvis den er nøje planlagt mod netop denne type mål. Og at det kunne lade sig gøre, kan kun føre til den ene konklusion, at også i Afghanistan er danskerne ved at tabe krigen. Når denne konkrete del af krigsmaskinen, der var indkøbt som en af de dyreste investeringer i materiel i det seneste forsvarsforlig og omtalt som rygraden i en hel ny måde at føre krig på, bliver knækket af modstandsbevægelsen, så er det mere end bare et nyt tab og en mindre justering af krigsindsatsen, det er en pind i ligkisten for hele den nyere danske krigsbegejstring.

Hele den danske politik for at gungre med de store lande og have top-udrustede soldater i verdens konfliktområder om adgang til råstoffer og handelsruter og strategiske geopolitiske hjørner på landkortet og dertil være uovervindelige og moralsk overlegne, alt dette endeløse bavl udgydt for alt for villige ører, det er knækket sammen af den brutale krigs virkelighed. Ikke fordi man er blevet klogere, men fordi netop virkeligheden har trængt Nato-alliancens første rigtige krig ud på nederlagets tunge vej, et nederlag, der ikke vil stå tilbage for det amerikanske nederlag i Vietnam-krigen. Blot nu med den tilføjelse, at dengang kunne også danskerne se, at amerikanerne var galt afmarcheret.

I dag er Danmark så blindet af sin egen begejstrede historie om den gode krig, at nederlaget vil komme som et chok.

Til mindehøjtidelighederne for de dræbte danske soldater kunne denne sælsomme, selvretfærdige blindhed ses i fuldt flor.

Feltpræsten: ”To dejlige personligheder blev dræbt i lørdags på den mest feje og uhæderlige måde af nogle religiøse fanatikere, der foragter livet og forguder døden med deres drøm om at skabe et formørket religiøst totalitært herredømme.” (…) ”Vi rejser os igen, hvor vi faldt, og kæmper videre. For vel nytter det noget. Det eneste nødvendige for det ondes sejr er jo gode mænds ligegyldighed.”

Krigsministeren: ”Soldaterne yder fortsat en fremragende indsats under meget vanskelige vilkår. Deres arbejde for et bedre Afghanistan og en mere sikker verden aftvinger den største respekt.”

Statsministeren: ”De danske soldater har mistet livet i kampen for vores sikkerhed og tryghed og for at give det afghanske folk et håb om en lysere fremtid.” Blot i disse små uddrag anes det, at disse fremmeste ideologer for den fortsatte krigsindsats vil nægte at indrømme, at krigen var og er en forbryderisk fejl. Og det anes, at nederlagets bitterhed vil blive vendt mod landets indre fjender af ‘feje krigsmodstandere’, så den næste gode krig kan vindes af Rambo-typerne med egne forlag og dokumentarfilmhold for den gode sags helte.

Den sande historie om krigen vil blive forsøgt fortiet, og man kan frygte, at det vil lykkes herhjemme. Men blandt alle verdens folk vil det være kendt, at krigen aldrig har været andet end et kamufleret røvertogt, som blev slået tilbage af en flok heltemodige modstandsgrupper, der ikke gav op.

————————————————

Sommeren 2010 er forbi for Hold 9 i Afghanistan:
5 dræbte 21 sårede 3 Piranha-mandskabsvogne 1 pansret CV-9035-kampkøretøj

07-08-2010
2 dræbte danske soldater og tre sårede. Afghanistan, Helmand: Dansk infanterikampkøretøj (IKK) ramt af sprængladning. De dræbte og de sårede er fra B-kompagniet på Hold 9, der kommer fra Den Kongelige Livgarde.

29-07-2010
To danske soldater torsdag eftermiddag under en fodpatrulje ramt af en improviseret sprængladning. En dansk soldat hårdt såret og en lettere såret. 24-07-2010 Dansk soldat hårdt såret. Under en patrulje blev han ramt af en improviseret sprængladning.

21-07-2010
Dansk soldat dræbt og en lettere såret. De to soldater blev ramt af en improviseret sprængladning, da de var på patrulje.

14-07-2010
En dansk soldat kom lettere til skade som følge af et granatnedslag.

29-06-2010
En dansk soldat blev i dag såret af et vådeskud.

24-06-2010
En soldat lettere såret, da Piranha-mandskabsvogn kørte på improviseret sprængladning.

21-06-2010
To soldater lettere såret, da Piranha-mandskabsvogn kørte på improviseret sprængladning.

13-06-2010
En dansk soldat blev dræbt og fire soldater blev i dag lettere såret ved en eksplosion.

01-06-2010
Vejsidebombe dræbte en soldat og sårede to, og senere sårede en anden vejsidebombe tre soldater.

Kilde og billeder: forsvaret.dk

Netavisen 19. august 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne