Narkokrige og bagmænd

Leder
Kommunistisk Politik 15, 2010

Det er påfaldende at ingen steder i verden produceres der mere narko og ingen steder blomstrer narkohandelen kraftigere end hvor det amerikanske militær er talstærkt tilstede sammen med en hel stribe mere eller mindre lyssky amerikanske operatører.

Klik og forstør

Det er tilfældet i Afghanistan, hvor opiumsproduktionen har taget et voldsomt opsving efter Taliban-regimet blev fordrevet fra Kabul og den amerikanske marionetregering indsat. Det var tilfældet under den amerikanske krig i Indokina i 60erne og 70erne, og det været tilfældet hele tiden i Latinamerika. Colombia og Mexico, nære amerikanske allierede, hvor amerikansk militær og amerikanske specialstyrker opererer uhindret, er de største narkolande i Latin- og Mellemamerika.

I Mexico foregår der i øjeblikket en brutal og blodig narkokrig efter colombiansk mønster. Siden 2006 er mere end 22.000 mennesker blevet dræbt i narkorelateret vold, som det kaldes, og mange tusinder er blevet såret og lemlæstet. Medierne rapporterer om stadige fund af massegrave med torturerede og mishandlede lig, der vidner om en grad af vold, der får sicilianske gangstere til nærmest at ligne søndagsskoleelever.

Det er også påfaldende, at skiftende amerikanske regeringer erklærer ’krig mod narko’ uden at der sker den ringeste reduktion.  Under Ronald Reagan blev ’krigen mod narko’ afsløret som et dække for 80ernes brutale kontrarevolutionære bølge med dødspatruljer og militærkup i Latinamerika. Både Bush-administrationen og nu Obama har kastet benzin på bålet med mere end 1.4 milliarder dollars til at finansiere den såkaldte Plan Mérida – hvoraf hovedparten af denne ’hjælp’ skal få til at udstyre det mexicanske specialpoliti, paramilitære enheder og den mexicanske hær. Både den mexicanske og colombianske hær er på højt niveau forbundet med disse landes berygtede narkokarteller.

Narkohandelen er en af de største globale forretninger. Det anslås at for Mexicos vedkommende er den af en størrelsesorden på hen ved en tredjedel af bruttonationalproduktet. Det er indlysende at sådanne gigantiske operationer ikke varetages af baggårdsamatører fra slummen.

Den canadiske professor Michel Chossudovsky understreger :

“Denne handel kan kun blomstre, hvis hovedaktørerne i narkobranchen har ‘politiske venner på højt niveau’. Da lovlige og ulovlige foretagender i stadig voksende omfang vikles ind i hinanden, bliver skillelinjen mellem ‘forretningsfolk’ og kriminelle uklar. Som følge heraf har forbindelserne mellem kriminelle, politikere og medlemmer af efterretningstjenesterne mærket de statslige strukturer og de statslige institutioners rolle, militæret indbefattet. “
(Den globale økonomiske krise, Det 21. Århundredes Store Depression, Montreal, Global Research, pp. 195-196).

Journalisten Tom Burghardt har samlet en række afsløringer, som viser, at det er de kapitalistiske eliter, som står bag den globale narkohandelen og den gigantiske hvidvaskning af narkopenge.

Omfanget er næsten ubegribeligt: En flåde af fly på omkring 50 DC-9’er er angiveligt blevet købt alene med det formål at hvidvaske mexicanske narkopenge i store og ‘respektable’ amerikanske banker, ikke  mindst Wachovia og Bank of America. Mellem 2003 og 2008 vekslede Wachovia 378.4 milliarder dollars for mexicansk valuta. Det er angiveligt den største krænkelse af den amerikanske lovgivning mod hvidvaskning nogensinde. Oplysningerne kommer fra det amerikanske justitsministerium, der vil droppe alle anklager mod banken, hvis den betaler en mindre bøde på 2 pct. af dens profitter.

FNs Kontor mod Narko og Kriminalitet (UNODOC) siger i dens årsrapport for 2010, at finansinstitutioner, især banker, i USA og Europa, er nøgleaktører i bestræbelserne på at skjule kilderne til de kriminelle formuer. De amerikanske efterretningstjenester spiller også en hovedrolle.

UNODOC anslår at profitterne fra narkobranchen årligt udgør ca. 600 milliarder dollars, og at hen imod 1.5 billioner dollars i narkopenge hvidvaskes gennem tilsyneladende lovlige foretagender.

Narkopenge er blevet en integreret del af den globale kapitalistiske økonomi. Den britiske avis The Observer konstaterer, at ‘narkopenge for millioner af dollars holdt finanssystemet kørende på toppen af den globale krise’.

De amerikanske krige handler ikke bare om strategisk dominans eller kontrol med olie. De handler også om narkoprofitter.

Netavisen 2. august 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne