Danmark: Opsig samarbejdsaftalen med Israel!

Kommunistisk Politik 12, 2010

Den 29. august 2007 underskrev Danmark en samarbejdsaftale om industriel forskning og udvikling med Israel. Det overordnede mål er at styrke de økonomiske, industrielle og teknologiske bånd mellem Danmark og Israel, og den retter sig især mod langsigtet forskning og industrielt samarbejde inden for information og teknologi (ICT) samt Life Science (LIFE), der omhandler fødevarer, veterinærmedicin og naturressourcer.

Den danske ambassade i Tel Aviv har gjort et stort stykke arbejde for at implementere denne aftale, herunder har de gjort det nemt for danske virksomheder at deltage i internationale handels- og forskningskonferencer i Israel.

I Watec-konferencen november 2009 deltog Cometas, Danfoss AquaZ, Danfoss – WaterCube 2, Geodis Wilson, Hexa-Cover, Microdrop Aqua, Novozymes og Videnskabsministeriet, og på deres stand også andre virksomheder. Danmark var her det eneste land, ud over Israel, der var repræsenteret med et ministerium.

På den kommende biotekmesse, der afholdes 14.-16. juni i Tel Aviv, deltager det danske Videnskabsministerium sammen med Danmarks ambassade, som de gjorde i 2009. Igen er Danmark det eneste land, der deltager på ministerie- og ambassade-niveau. Ministeriet tilbyder i år, at man kan deltage for 5.000 kr. pr virksomhed, dvs. deltagelsen er i høj grad betalt af skatteyderne.

Biotekmessens udstillere er for hen ved 90 %’s vedkommende israelske, styrekomitéen er israelsk-amerikansk, og der deltager kun enkelte virksomheder fra USA og de store europæiske lande Italien, Frankrig, Spanien, England m.fl. Ergo, messen et stort salgsfremstød for israelske varer og forskningssamarbejde.

Det er først og fremmest helt uhørt, at Danmark således fremmer samarbejdet med apartheid-staten Israel. En stat, der har overtrådt samtlige FN-resolutioner i de 63 år, staten har eksisteret. En stat, der konsekvent og målrettet arbejder for at overtage hele Palæstina og omdanne det til en jødisk stat. En stat, der konsekvent bruger militære midler for at opnå sine mål og kun forhandler for at trække tiden i langdrag, mens de indlemmer flere og flere områder under Israels herredømme. En stat, der hverken for egne statsborgere eller palæstinenserne overholder de mest elementære menneskerettigheder.

I den nuværende situation, hvor hele verdenssamfundet rejser sig i harme over mordene på uskyldige civile, må vi protestere mod, at Danmark ved den officielle deltagelse i biotekmessen hvidvasker og støtter samarbejdet med Israel.

Danmark må sige NEJ til deltagelse. Danmark må standse samarbejdsaftalen. Kravet til Israel er, at de overholder internationale aftaler, herunder retten for fordrevne palæstinensere til at vende tilbage, lige rettigheder for alle statsborgere i Israel og tilbagetrækning fra alle besatte områder (i form af bosættelser, muren, kontrol med Gazas territorialfarvand m.m.).

Kilder:

Danmarks ambassade i Israel: www.ambtelaviv.um.dk/da. Slå op under eksportrådgivning.

Biotekmesse: www2.kenes.com/biomed/Pages/Home.aspx

Watec: www.watec-israel.com

Boycott, Divestments and Sanctions: www.bdsmovement.net om kravene og baggrunden.

Netavisen 14. juni 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne