Karl Marx om statsgæld

Karl Marx
Apropos Grækenland

Den borgerlige stat er kapitalisternes stat, der indretter samfundet efter kapitalens behov. At den forgældes og må betale privatkapitalister dyrt er ikke noget nyt, som nedenstående citater fra Karl Marx viser.

”Med udviklingen og akkumulationen af den borgerlige ejendom, dvs. med udviklingen af handel og industri, blev enkeltpersoner stadig rigere, mens staten altid blev gældsat. Dette faktum fremkom allerede i de første italienske handelsrepublikker, viste sig senere i tilspidset form i Holland siden det 18. århundrede … og finder nu igen sted i England. Det viser sig derfor også, at så snart bourgeoisiet har hobet penge sammen, må staten gå på tiggergang hos det og sluttelig direkte bliver opkøbt af det.”
Karl Marx, Den tyske ideologi, MEW 3, 344 f.

”Er ikke enhver statsskyld en gældspost, som bliver skåret ud af et helt folks kød, og som beskærer dets frihed? Lader de ikke et nyt samfund af usynlige tyranner opstå, som er kendt under betegnelsen  det offentliges kreditorer?”
Karl Marx, Sardonische Anleihe, MEW 15, 124

”Den eneste del af den såkaldte nationalrigdom, som reelt indgår i et moderne folks fællesbesiddelse, er dets statsgæld.”
Karl Marx, Kapitalen. I, MEW 23, 782

”Skatterne er det økonomiske grundlag for regeringsmaskineriet, og ikke for noget andet.”
K. Marx, Kritik af  Gotha-programmet, MEW 19, 30

”Når demokraterne forlanger regulering af statsgælden, forlanger arbejderne statsbankerot.”
K. Marx, An die Mitglieder des Kommunistischen Bundes, MEW 7, 253

Oversat fra tysk af Kommunistisk Politik

Netavisen 5. maj 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne