Dansk industriproduktion på vej mod kollaps

Kommunistisk Politik 9, 2010

200.000 private arbejdspladser er ved at gå tabt, siger Lars Løkke Rasmussen, som vil massefyre i det offentlige.

Lindø lukker nedDen økonomiske krise har ramt Danmark ekstra hårdt p.g.a. det oppustede boom på boligmarkedet og tømmermændene efter friværdi-rusen. Konkurserne har slået rekorder, og unge i byggefaget er i fuld gang med at skifte fag og uddannelse, for der er ingen perspektiver i byggebranchen.

Men det er langt fra kun byggefagene, der er ramt. Temmelig ubemærket i det store billede er dansk industri simpelthen ved at blive nedlagt.

Ikke på grund af mangel på arbejdskraft, som Løkke og hans forgænger som regeringschef i årevis påstod var det danske samfunds hovedproblem, men fordi de tilbageblevne danske industrivirksomheder under krisen er i fuld fart med at flytte til lavtlønslande.

Lukningen af A.P. Møllers Lindø-værft og af Danish Crown-slagterier med massefyringer til følge, der er ødelæggende for en lang række lokalsamfund, er blot enkelte eksempler på dette.

Udflytninger lukker dansk industri

– Der er ingen grund til at bruge flere omkostninger end højst nødvendigt for at kunne producere og levere. Det er grundholdningen, siger Michael Pram Rasmussen, bestyrelsesformand i Coloplast og A.P. Møller-Mærsk i et interview med Børsen om virksomhedsflytningerne.
Coloplast er i færd med at udflytte størstedelen af produktionen til lande som Kina og Ungarn.

På to år er der tabt 200.000 private arbejdspladser og tendensen fortsætter. Samtidig klager Løkke-regeringen over udsigten til tab af private arbejdspladser – uden at gøre noget som helst for at bremse industriflytningerne.

Regeringen deler formodentlig filosofi med Coloplast, som tror ’det vil være synd for Danmark’, hvis udflytningstendensen bremses.

Arbejdspladser, som nedlægges i krisetider, er meget vanskelige at erstatte, når opturen starter. Det erkender Coloplast-formanden, men han er ikke bekymret. Der skal nok på lang sigt blive skabt nye arbejdspladser, mener han:
– Den omstillingsevne Danmark har haft, er den, der gør, at vi kan overleve som et samfund med en høj velfærd. Vi har omstillingsevnen, og den får man ikke bare ved at fastholde produktion, fordi man er bange for at miste en arbejdsplads, siger Michael Pram Rasmussen.

Og det lyder jo som en bekvem undskyldning for at rasere industriarbejdspladserne.

Hverken direktøren eller Løkke-regeringen har den fjerneste ide om, hvilke nye arbejdspladser, der skal erstatte de hundredtusinder, der er ved at lægge landet øde.

Se også

VKO’s frontalangreb på det offentlige skudt i gang
Kommunistisk Politik 9, 2010

Atter tid til opgør med VKO
Kommunistisk Politik 9, 2010

Netavisen 28. april 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne