Skotland: Mislykket kriminalisering af Palæstina-solidaritet

Protest mod anklagerne mod Boykot Israel-aktivister for 'racisme'Fem  aktivister fra Scottish Palestine Solidarity Campaign (SPSC) afbrød  i august 2008 en koncert med det israelske statsfinansierede orkester Jerusalem Quartet med råbet Boykot Israel under Edinburgh-Festivalen. Det blev de slæbt i retten for anklaget for rascisme (’racistisk optræden’).  Aktivisterne protesterede mod den barbariske israelske blokade af Gaza.

Protest mod anklagerne mod Boykot Israel-aktivister for ‘racisme’

Efter tre dages retshøringer afgjorde Edinburghs Sheriff  Court den 8. april, at anklagerne skal frafaldes. Anklageren påstod, at aktivisterne havde lavet ’kommentarer om jøder, israelere og den israelske stat’. Lydoptagelser fra BBC viste imidlertid, at ordet ’jøde’ ikke blev anvendt. Aktivisterne sagde bl.a. følgende: “Det er hær-musikere!”, ”Ophæv belejringen af Gaza” , ”Folkemord i Gaza” og ”Boykot Israel”.

Retsformanden konstaterede, at ’kommentarerne rettede sig tydeligvis mod staten Israel, den israelske hær og hærmusikere, og ikke var et angreb mod israelske borgere som sådan’.  At opretholde anklagerne for racisme ville have negative konsekvenser for ytringsfriheden, mente han.

Lederen af SPNC Nick Napier kommenterede afgørelsen således:

“Mens dette forsøg på at kriminalisere solidaritet med Palæstina er slået fejl, fortsætter den britiske regerings støtte til Ísrael uanfægtet… Hvis vores sag var endt i en retssal, ville det være Israel, som kom på anklagebænken, ikke os. Vi havde en stribe vidner fra Palæstina, Israel og Sydafrika parat til at afsløre den virkelige racism og apartheid, som palæstinenserne dagligt udsættes for. Israels politiske, kulturelle og sportsambassadører vil blive mødt med boykotprotester ligesom dem, det racistiske apartheidregime i Sydafrika blev mødt med i sidste århundrede.”

Se mere her
“Racism” Charge Dropped

Netavisen 24. april 2010