Ministerrokaden redder ikke regeringen

Stort set alle ministre og ministerier har været berørt af Lars Løkkes rokade. De af ministrene, der er blevet vurderet for belastede eller for usynlige, er røget i svinget.

Det betød et stensikkert farvel til krigsminister Søren Gade; i stedet er indsat den anonyme folketingspolitiker Gitte Lillelund Bech (V). De konservatives formand Lene Espersen har overtaget udenrigsministeriet i håb om at skabe mere ‘positiv opmærksomhed’ på sit parti meddette ministerium end de andre hun har klokket i. Per Stig Møller får til gengæld aftrædelsesposten som kulturminister.

Omfanget af rokaden har overrasket de fleste kommentatorer, men der er generel enighed om, at Løkke hermed har forsøgt at sammensætte ‘holdet’, der kan klare sig over næste valg, der forventes i 2011.

Arbejderpartiet Kommunisternes talsmand Troels Riis Larsen vurderer, at der skal meget mere til end et nyt ministerhold for at regeringen skal overleve:

– Danmark er ved at være træt af en regering der giver skattelettelser til de rige, milliarder i bankpakker til uduelige banker, samtidig med den fører et ideologisk felttog mod offentlige skoler og hospitaler.  Lige nu slås hospitaler med gevaldige nedskæringer, Københavns Kommune har indført ansættelsesstop og på arbejdsmarkedet rammes industrien af lønstop.

– Den danske befolkning er fortørnede, når bankdirektøren, der er medskyldig i den nuværende krise, bliver belønnet, mens manden og kvinden på gulvet bliver pålagt at løbe hurtigere for at betale regningen. Og selvom der løbes hurtigere er der ingen garanti for, at jobbet er der i næste måned, udtaler Troels.

Lars Løkke var tvunget til at handle. Han kunne ikke blive ved med at dække over Søren Gade og hans spindoktor. Løkke håber dermed at slippe ud af de store skandalers og de mange pinlige småsagers skygge.

Blandt de nye ministre er også Københavns tidligere bygge- og teknikborgmester Søren Pind. Pointen med at udnævne den ekstremt højreorienterede og ‘superliberale’ Søren Pind er måske at sluge stemmer fra Liberal Alliance, og dermed en gang for alle begrave dette parti , der sikrede VK-regeringens overlevelse og Dansk Folkepartis indflydelse efter sidste valg.

Men det kan viser sig at være problematisk. Søren Pind har tidligere været ude med meget rabiate markeringer på en række områder. Som minister for udvikling har han dog ikke nogen væsentlig post, og ligesom udnævnelsen af Birthe Rønn Horbech var et taktisk smart træk fra Anders Foghs side, da det med den lykkedes at lukke munden på en højrøstet kritiker, kan udnævnelsen af Søren Pind have samme effekt.

Troels Riis Larsen peger dog på at oppositionen skal udnytte lejligheden og bore dybere i regeringens krigspolitik.

- Som Venstres udenrigspolitiske ordfører har Søren Pind gang på gang vist at hans holdninger i høj grad er præget af neokonservativt tankegods. Det bygger på frygten fra de fremmede og en imperialistisk tilgang til andre nationer. At man kan gøre sådan en mand til udviklingsminister viser, at hele regeringen bygger på en forskruet og krigsliderlig tilgang til verden. Det bør oppositionen benytte sig af og fortsat bore i regeringens fejlslagne krigseventyr i Irak og Afghanistan, og samtidig bør S og SF erkende at der ikke kommer noget godt ud af krigen i Afghanistan.

– Og samtidig er der ingen som helst grund til at lade *Gade-gate’ ligge. Vi skal have sandheden om lækagerne, tilføjer Troels.

I Danmak er der end ikke taget initiativ til at lave en grundig gennemgang for beslutningen af at gå i krig i Irak, som i den grad trænger til at blive belyst. 3-5. marts behandler Højesteret spørgsmålet om en række borgere overhovedet kan føre en sag mod Fogh-regeringen for at sende Danmark i en ulovlig krig i 2003.

At krigene i stigende grad bliver upopulære i hele Europa ses tydeligt af det faktum, at den socialdemokratiske regeringskoalitionspartner i Holland nægtede at forlænge de hollandske soldaters mandat i Afghanistan med endnu et år, hvilket førte til regeringens sammenbrud i sidste uge.

Ministerrokaden redder ikke regeringen!

Se også

Krigsministeren og spindoktoren væk – Løkke må gå!

Fanget i sit eget spin

Se mere om den hollandske regeringskrise her

Den afghanske modstand sender Holland ud

Netavisen 23. februar 2010  


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne