Krig og militær: De største klimahærgere

Af Troels Riis Larsen
Arbejderpartiet Kommunisterne

Troels Riis LarsenKlimakrisen og klimaforandringerne hænger tæt sammen med krigene, med militariseringen og hærene, som er ansvarlige for de største uproduktive CO2-udslip nogensinde.

Og USA alene står for mere end 50 pct. af verdens samlede militærudgifter.

Det foregår i stor hemmelighed – men i årtier, og i det mindste siden Vietnam-krigen, har den amerikanske hær gennemført en hel serie eksperimenter med at kontrollere klimaet. Klimakontrol betyder klimaændringer.

Militærets ødelæggelser, militær forurening og de militære CO2 udslip står ikke på COP15’s dagsorden. Men det største øjeblikkelige skridt, der kan tages for at reducere disse udslip er at stoppe krigene og reducere militæret væsentligt.

Vi tror ikke, at der kan blive tale om en fair og ærlig klimaaftale i København, medmindre et stop for den militære ødelæggelse og forurening er med som en konkret del og et integreret mål.

Vores tiltro til COP15’s resultater er reduceret til nul og niks, nu hvor det er blevet kendt, at de største krigsmagere som USA, UK og Danmark på forhånd har forberedt deres egen aftale, som det blev afsløret, da den ‘danske tekst’ blev lækket til medierne. Den favoriserer de rige imperialistiske landes interesser og forbiser udviklingslandenes interesser, selvom disse er den globale klimaforandrings første ofre.

I sidste ende kan der ikke laves nogen varig aftale, medmindre der sker dybtgående ændringer i det globale samfundsmønster.

Kampen mod krig og militarisering må blive en del af klimaaktivismens opgaver, ligesom kampen mod klimaforandringerne må blive en integreret del af anti-krigsbevægelsen. Disse spørgsmål hænger sammen, og det samme gør deres løsninger.

Disse spørgsmål kan ikke overlades til løgnagtige og forurenende stater og regeringer – de er lige nu et globalt kernespørgsmål, og det er op til almindelige mennesker, ikke mindst nutidens unge generation, at løse det.

Uddrag af tale ved fakkeldemonstrationen YES WE CAN! GET OUT OF AFGHANISTAN ved den amerikanske ambassade i København 9. december 2009

Se hele talen her

Netavisen 17. december 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne