Pragtkoncert for systemskift

Fotos: Kommunistisk Politik

“System Change – not Climate Change” var overskriften på en koncert til hen mod midnat den 13. december i Råhuset på Onkel Dannys plads i DGI-byen, hvor Klimaforum09 holder til. Det var Budskab fra Græsrødderne der havde kaldt til musikalsk klimaprotest og tilhørerne – langt overvejende unge og endnu yngre – fik en fantastisk oplevelse af meningsfuld protestsang med det unge australske band the Lurkers, de amerikanske arbejder- og folkesangere Anne Feeney og David Rovics og vores egen Arne Würgler.

The Lurkers (Australien) i Råhuset 13. december 2009

The Lurkers: Nutidig protestsang fra Australien

Det blandede publikum fra mange lande, ikke mindst tilrejsende klimaaktivister, blev hurtigt grebet af sangene og sang med på de melodiøse omkvæd, hvad der gav en fantastisk stemning af kæmpende fællesskab, der blev slået an af det store bagtæppe, der kræver lømmelpakken væk – efter arrestationer af langt over tusinde ikke-voldelige aktivister, hvoraf de fleste blev sat i ‘præventiv forvaring’.

Arne Würgler – dansk sangveteran med drømmen om en socialistisk verden i behold

Tilhørerne havde alle deltaget i lørdagens store klimademonstration. Adskillige var blevet arresteret og indsat i de dertil indrettede rovdyrsbure i Valby. Anne Feeneys mand, den svenske tegner Julie Leonardsen, havde været så uheldig at befinde sig i den sektion, som politiet afskar fra resten af demonstrationen og massearresterede i hundredsvis. Efter et par timer med hænderne på ryggen i en generende stilling lod en politimand Julie Leonardsen gå.

Anne Feeney og David Rovics 13. december 2009

Anne Feeney og David Rovics sammen på scenen

Alt det var med til atv give baggrund for koncerten, og fra første nummer ramte de tre unge australske aktivister i The Lurkers tonen. De laver selv de fleste af deres moderne protestsange. Arne Würgler sang både nye og gamle sange – og mange af danskerne sang med, indtil hele salen også kunne.

David Rovics Råhuset 13. december 2009

David Rovics: Utrolig produktiv sangskriver

Anne Feeney og David Rovics klær hinanden på en scene. De spiller flot op til hinanden, og understøtter og synger med på hinandens sange. Samtidig supplerer deres sange hinanden rigtig godt og giver et munternt og stærkt show. Anne Feeney kaldte flere gange latteren frem. Det er noget sludder efter politiet voldsomme virksomhed at kalde København for Hopenhagen, erklærede hun. Det må være COPenhagen.

Anne Feeney, The Lurkers, David Rovics

Anne Feeney, The Lurkers, Rovics

Lydanlægget var gået i stykker, så hele koncerten blev afleveret akustisk, hvad der kun bidrog til atmosfæren – og var med til at vise, hvor fine musikere de alle er.

Publikum ville ikke slippe. The Lurkers, Rovics og Feeney afsluttede koncerten med klassiske fællessange som Joe Hills ‘You’ll get pie in the sky’ – og måtte improviserere ekstranumre. Det hele blev afsluttet med Internationale, på mange sprog.

Netavisen 14. december 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne