Kort guide til COP-15 protesterne i København 7. – 18. december 

Kommunistisk Politik 24, 2009  
 
Det er ikke muligt at give blot et tilnærmelsesvist udtømmende overblik over de mængder af arrangementer, møder, protester, demonstrationer, aktioner, fester osv., der vil finde sted i perioden med FNs klimatopmøde i København 7.-18. december. 
 
Det officielle topmøde starter den 7. december, i byen København på Rådhuspladsen med noget der kaldes Hopenhagen og taler af Ritt Bjerregaard og Gro Harlem Brundtland. 
 
Selve topmødet starter på embedsmandsniveau, men får den 9. december besøg af den amerikanske præsident. 90 statsledere har meddelt deres ankomst. De sidste dage vil se et heftigt slagsmål blandt delegationerne. 
 
Modarrangementerne er allerede begyndt. F.eks. klimademonstreres der i Århus på Rådhuspladsen den 5. december kl. 13. Demonstrationer mod politistatsloven ’lømmelpakken’, der er trådt i kraft nu – i øvrigt næsten samtidig som den danske forfatning underordnes EU’s Lissabon-taktat – , har fundet sted under hele det parlamentariske forløb. 
 
Der findes nogle vigtige tråde at danne sig et overblik efter. 

 
Det statsfinancierede såkaldte Alternative Klimatopmøde finder sted i hele perioden i DGI-byen i København, arrangeret af Klimaforum09 – med mange hundrede arrangementer, organiseret af forskellige grupper og organisationer. F. eks. deltager  den canadiske forfatter Naomi Klein i en diskussion om klimagæld torsdag den 10. december kl. 16 – 20. En koncert med bl.a. de amerikanske protestsangere Ann Feeney, der deltog i Seattle for 10 år siden, og David Rovics er planlagt til om aftenen søndag den 13. december
(Se programoversigt på www.klimaforum09.org

 
Climate Justice Action er en international klimabevægelse, ader går ind for direkte aktion og civil ulydighed. Den har planlagt en lang række aktioner under hele forløbet, også sammen med danske grupper – herunder Don’t buy the lie: Our climate is not your business den 11. december til det store forsøg på at få afholdt et folkets topmøde – Reclaim Power – inden for Bellacentret den 16. december. Det er ikke mindst disse aktioner, politiet er sat til at bremse.
(Se www.climate-justice-action.org og www.climatecollective.org/da/start/)


Den store, internationale demonstration, der er opdelt i en række sektioner, finder sted lørdag den 12. december med start ved Christiansborg kl. 13 og march til Bellecentret. Hundredvis af organisationer verden over er anbefalere.
(Se 12dec09.dk

Klimabundmøde foregår 5-18. december 2009
på Christiania sideløbende med det store KLIMATOPMØDE, hvor man vil præsentere verden for ’Håbets Vinduer’, eksempler på en række konkrete bæredygtige byer/økosamfunds-initiativer verden over. Der vil være en blanding af foredrag, workshops, dans og musik mv.
(Se klimabundmøde)

Den 17. december kl 16-20 afholdes folkemøde i Valbyhallen med præsidenterne for ALBA-landene, der kommer samlet til København – indbefattet Raul Castro (Cuba), Hugo Chavez (Venezuela) og den kuppede Manuel Zelaya fra Honduras. 
 

Og så planlægges Barack Obamas korte besøg i København den 9. december, før overrækkelsen af Nobels fredspris i Oslo dagen efter, markeret med en fakkeldemonstration ved den amerikanske ambassade kl.16-18, arrangeret af bl.a. Stop Terrorkrigen og Budskab fra Græsrødderne, under overskriften 
YES WE CAN! GET OUT OF AFGHANISTAN! 
(Se Stop terrorkrigen)
 

Løbende info om begivenhederne findes på kpnet.dk og på en særlig klimaunderside, man kan finde på kpnet fra topmødets start
 

Opdateret

 Netavisen 3. december 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne