Der mangler stadig svar fra Justitsministeren

Hvad er det der gør at lovforslag L49, lømmelpakken, skal hastes igennem i ekspresfart? Det har været kendt i 2 år, at der skal holdes Klimatopmøde i København i december, alligevel er lovforslaget først fremsat nu. Så sent, at det ikke er muligt at få fremskaffet den nødvendige dokumentation for retspraksis. Så sent at de nødvendige følgelove ikke kan gennemføres, så de træder i kraft samtidig med lov L49. Så sent, at loven bliver gennemført lovsjusk, endnu en gang. Ovenikøbet fremsat på et tidspunkt så den offentlige debat drukner i kommunalvalg og finanslov.

Det gentages som et mantra at “De foreslåede strafskærpelser finder alene anvendelse på forhold, som begås, mens eller i umiddelbar forlængelse af, at der i området foregår grov forstyrrelse af den offentlige ro og orden” samt at det er en forudsætning at “den pågældende har fortsæt“. Altsammen upræcise formuleringer: Gælder det alle i området? Hvor stort er området? Hvad er grov forstyrrelse? Hvad betyder fortsæt? Afgrænsninger der heller ikke præciseres i de svar ministeren indtil nu har givet på de over 200 spørgsmål der er stillet til loven. Upræcisheden skal ses i lyset af, at det i de givne tilfælde er op til politiet at vurdere, hvordan loven skal fortolkes og den straf, der er tale om er ganske alvorlig. 40 dage bag tremmer kan ødelægge mange menneskers liv.

Hvad der kan betegnes som nødvendige følgelove er blandt andet en revision af retsplejelovens regler, der dog i det mindste kunne sikre en forbedret mulighed for at “behandle klager over politipersonalets adfærd i tjenesten”. Med lov L49 anvendes straffen 40 dages fængsel på en måde, så det bliver ude af trit med andre lovparagraffer, der ikke revideres. Ligeledes må der udarbejdes retningslinjer for politiets udlevering af videooptagelser, hvor alle relevante hensyn inddrages, som blandt andet påpeget af datatilsynet.

Et af de vigtige spørgsmål, der slet ikke behandles er hvorledes loven anvendes overfor mindreårige der anholdes ved præventive anholdelser, massearrestationer mv. Hvilket også er påpeget af Børnesagens Fællesråd.
At det ikke er muligt at nå at fremskaffe det retsmateriale, der kunne belyse nuværende retspraksis fremgår bl.a. af svar på spørgsmål 138 om anvendelsen af masseanholdelser af mere end 40 personer, hvori det hedder, at det ikke kan besvares fordi “en besvarelse af spørgsmålet vil derfor forudsætte en omfattende og meget tids- og ressourcekrævende sagsgennemgang i politikredsene”.

Ved 2. behandlingen torsdag den 19. blev spørgsmålet stillet til ministeren adskillige gange.
Det er stadig ikke besvaret.
Hvilke oplysninger har ministeren, der gør det nødvendigt at gennemføre den lov NU?

Med venlig hilsen
Gerd Berlev
talsperson for Væk med lømmelpakken

Netavisen 23. november 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater