Fantastiske FredsVagt i 8 år

Kommunistisk Politik 21, 2009

FredsVagten ved Obamas besøg - forvist fra selve Slotspladsen

Det begyndte med 11. september og George Bush og hans ’krig mod terror’ og med Poul Nyrup og  i mange lange år Anders Fogh Rasmussen, der førte Danmark med som aktiv deltager i krigsforbrydelser. Det fortsætter under Obama og Lars Løkke Rasmussen.

Den 19. oktober havde FredsVagten ved Christiansborg stået der i 8 år. 2923 dage – dag efter dag, uge efter uge, år efter år –  med fredsflaget og en hørbar og synlig stemme mod dansk krigsdeltagelse.

Det blev markeret ved en sammenkomst samme aften i Christianshavns Beboerhus – med sange, taler og priser – og med minder om barske, opmuntrende og sejge episoder:
Det er for længst og suverænt den nyere Danmarkshistories længstvarende aktion.

FredsVagten står der så længe Danmark er i krig. Vil Danmark stadig være i Afghanistan om fem år, som krigsministeren siger, vil Fredvagten også stå der og puste ham i nakken.

Danmark uafbrudt i krig i 8 år – det er ikke noget at fejre, det er vor tids største nationale tragedie. Men de sejge fredsvagter fortjener at fejres.

”Det er første gang jeg spiller for en forening, der helst vil opløses”, sagde den fine spillemand Fin Alfred, der sang for på sine gamle antikrigssange. Også Jørgen Manniche, FredsVagtens flittigste aktivist, sang egne sange og Søren Korshøj fremførte sine viser  for et lydhørt publikum. Indslagene fulgte slag í slag.

Aldrig Mere Krig uddelte sin fredspris Fredsrosen til Thorleif, også en FredsVagtens mest trofaste aktrivister.

Gerd BerlevGerd Berlev, kuglelynet af en aktivist, medlem af Arbejderpartiet Kommunisterne, modtog årets PiiSarT Fredspris  ’for sit stor og betydningsfulde arbejde’ , fordi  hun
” har været og er drivkraften bag mange initiativer for fred og retfærdighed, men med prisen er der især tænkt på den årlige Fredsfestival i Karensminde, som er noget ganske særligt, fordi det er en invitation til ALLE gruppe inden for fredsbevægelsen.”

Prisen bestod i et maleri af Else Hansson med titlen ”Der vil komme en ny verden”

Gerd Berlev ved Luk Lejren-aktionen

Bo Richardt, om nogen FredsVagtens ankermand gennem årene,  fortalte til sidst om forløbet fra 4. oktober til 19. oktober 2001, de bevægede dage, hvor verden stillede sig om til en ny stor krig og det blev klart, at Danmark ville komme med – og FreddsVagten derfor blev født.

Bo understregede blandt meget andet, at APKs daværende formand Dorte Grenaa og partiets nuværende talsmand Troels Riis Larsen, var blandt de allerførste, der bakkede op om initiativet og var med til at få det op at stå.

APK kvitterer med et: Godt gået, fantastiske FredsVagt!

Netavisen 21. oktober 2009.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne