Skraldemænd fritstillet: Aktionerer stadig

De 50 strejkende skraldemænd i København er nu  blevet fritstillede, men det betyder ikke, at skraldestrejken er slut.

Konflikten med renovationsfirmaet HCS blev kraftigt optrappet, da firmaet sendte breve med fyringstrusler pr.  taxa ud til alle halvtreds. Hvis de ikke fik i arbejde næste morgen, ville de være fyret.  skraldemænd.
De mødte ikke op – og har siden været fyret. Men det betyder ikke at aktionen er forbi.

Skraldemændene i HCS har næsten uafbrudt været i strejkeaktion siden den 2. oktober.
Det har betydet, at Ballerup, Gladsaxe, Glostrup og Hvidovre i tre uger ikke har fået hentet skrald.
Alle disse  kommuner har nu opsagt deres aftaler med HCS.

De 50 strejkende i firmaet har fået nok af dets skalten og valten. De har krævet et opgør med den kæft, trit og retning-”kultur”, firmaet kører efter, men uden resultat – og har derfor fortsat aktionen.

HCS var tilbage i juni måned også årsag for en længerevarende konflikt, som bredte sig til sympatikonflikt i 17 kommuner i Københavnsområdet og med opbakning fra skraldemændene i Århus.
Strejken dengang var i protest mod, at firmaet ikke ville godkende arbejdernes valgte tillidsrepræsentant, og den forlangte, at firmaet opfyldte ”basale miljøkrav”. Men firmaet har ikke taget ved lære.

Gentagne arbejdsretsdomme med bøder, og senest arbejdsrettens accept af, at de strejkende er fyrede, såfremt de ikke går i arbejde, har ikke knækket de strejkendes beslutsomhed.

Skraldemændende i R98, som henter affald i København og Frederiksberg Kommune, besluttede ved nyheden om fritstillingen af deres kolleger i HCS  at indkalde til fagligt møde. Det kan betyde, at konflikten får ny styrke.

Netavisen 21. oktober 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne