Rio fik OL: Obama blev mødt med antikrigs-protest

Det skulle drukne i kändis-hype og servil USA-begejstring, men krigsmodstanden markerede sig også ved Obamas Danmarks-besøg.

Kommunistisk Politik 20, 2009
Fotos: Kommunistisk Politik

Det lykkedes ikke for den amerikanske præsident og hele flokken af amerikanske berømtheder at sikre Chicago OL i 2016. Det blev i stedet Rio de Janeiro, hvad der ud fra et sportsligt og politisk synspunkt utvivlsomt er et langt rigtigere og bedre valg.
Udfaldet førte til jubelscener i Rio og kritik af Obama i USA.

Mens det officielle Danmark faldt pladask på røven for den amerikanske præsident og gjorde, hvad man kunne, for at understrege Danmarks plads som trofast ven og vasal af USA, blev Obama også mødt af protester, da han kom til Christiansborg på dronningebesøg – ikke mindst af besættelserne af Irak og Afghanistan.

Budskab fra Græsrødderne og FredsVagten markerede en protest med bannere, og krigsmodstandere blandedes med en kødrand omkring det afspærrede og tæt bevogtede Christiansborg med Obama-fans og masser af nysgerrige.

FredsVagten har den 19. oktober uafbrudt i otte år stået vagt om freden ved Christiansborg. Det startede som en protest mod dansk krigsdeltagelse i den amerikanske krig mod Afghanistan, der indledtes den 7. oktober 2001 og er fortsat indtil i dag. FredsVagten var forvist fra sin sædvanlige plads foran parlamentet og måtte ligesom de øvrige krigsmodstandere stå omme bag kanalen ved stranden.

Annisette Koppel, talskvinde for Budskab fra Græsrødderne, erklærede op til besøget:
“Når Obama mødes med de danske regeringsrepræsentanter på Christiansborg, vil Budskab fra Græsrødderne også være til stede og vise dem og verdensoffentligheden, at vi fortsætter protesterne mod krigene, indtil krigene er slut, og at vi vil fastholde kravet om at sætte klimaet over profitten, til det er gennemført.”

Annisette sagde videre:
“Vi ved, at befolkningerne verden over er med os, når vi sætter en anden verden på dagsordenen, en ny tid, hvor folkeslagene vil mødes ad fredelige veje, og vi får en verden og et klima, der er i balance.”

Da den massive kolonne af VIP-køretøjer atter var draget fra Christiansborg og den afspærrede slotsplads, kunne Gerd Berlev fra Budskab fra Græsrødderne konstatere, at det havde været en vellykket markering, der understregede, at Obama vil blive mødt af antikrigs-aktivister overalt, hvor han kommer, så længe krigene i Irak og Afghanistan fortsætter.

Protesten var der, selvom det officielle Danmark og den villige lakajpresse stort set fortav den. Men det var påfaldende, at den parlamentariske venstrefløj, indbefattet Enhedslisten og dens støtter, trods invitation til at deltage blev væk fra begivenheden. Der er ingen forklaring på det, og slet ingen god forklaring.

Obama benyttede i øvrigt Københavns-turen til et møde med den øverstkommanderende i Afghanistan om at øge antallet af tropper i landet med 30-40.000.


Kommunistisk Politik/Netavisen har også lavet en
Videoreportage fra protesten ved Christiansborg
Klik på linket for at se den

Se også
Obamas OL-mission

Netavisen 8. oktober 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne