Obama: All About Make-Believe

Af Klaus Riis
Det ny Clarté nr. 11
August 2009

Obama taler til/for den israelske lobby i USA AIPAC8 mareridtsår med Bush og Cheney tvang den borgerligt-liberale verden til at revidere yndlingsforestillingerne om det positive amerikanske  globale lederskab, og se nogle ubehagelige kendsgerninger i øjnene. Som at verdens eneste supermagt ledtes af krigsforbrydere, at amerikansk imperialisme meget langt fra er død, og at ’den ny verdensorden’ er en makaber blanding af krise, krig og kaos.

Nu trænger samme verden til at bedrages, til at lukke øjnene og hengive sig til gamle illusioner. Eller som en kommentator skrev i The Guardian efter Barack Obamas Mellemøstentale i juni:
’Det her er hårdt, for vi har i den grad behov for at tro at Obama handler om forandring, at han er vis, at han er god, at det er hele klodens interesser – og ikke bare amerikanske – hans hjerte banker for.”

Obama handler om USAs interesser. Om amerikansk imperialisme, der med Bush-Cheney katastrofen var tvunget til at ændre taktik, men ikke strategi. Obama har ikke gennemført et opgør med torturbødlerne og lukket Guantanamo. Han har ladet dem gå fri, store som små. Han har ikke trukket USA ud af Irak. Han har ladet som om. Han har ikke afsluttet ’krigen mod terror’. Han har kaldt den noget andet: “Overseas Contingency Operations” – noget i retning af Oversøiske troppeoperationer.

Det officielle mål er stadig at knække Osama bin Laden og Al Qaeda  og Taliban, i Afghanistan, og nu også i Pakistan, og senere måske i Iran eller Nordkorea. Oven i optrapningen af krigen i Afghanistan har USA fået sin pakistanske marionet Asif Ali Zardari til at føre krig i sit eget land. En ufattelig brutal militæroffensiv i Swat-provinsen, Baluchistan og de øvrige olie- og råstofrige områder, der grænser til Afghanistan og støtter den afghanske befrielseskamp, har dræbt tusinder af civile og på få uger drevet flere millioner på flugt. Samme billede som med tamilerne i Sri Lanka.

Nu vil Obama skabe fred i Mellemøsten, stoppe de kriminelle israelske bosættelser og give palæstinenserne en stat.
Reelt? Make-Believe? Hvad mon?

Netavisen 28. september 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne