Randers: Lokal LO i valgkamp

Kommunistisk Politik 18, 2009

Randers demoPå den lokale venstrefløj i Østjylland  var man nærmest begejstrede over samarbejdet til kommunalvalget 2005 mellem LO-Randers og de tre partier i byrådet, Socialdemokratiet, SF og Beboerlisten. Samarbejdet blev f.eks. af ”Kommunistisk Parti ” udpeget som vejen frem for resten af landet.

I år er det endnu småt med glade budskaber fra Randers. For det første er kassen aldeles tom, og for det andet har SF og Socialdemokraterne fundet sammen i deres egen valgalliance og har indgået aftale om at støtte en udbygning af Randers stadion med en ny tribune.

Randers Amtsavis skriver, at der er enighed om, at sportsanlægget ikke må medføre besparelser på kommunens daglige drift, men skal lånefinansieres, indtil der kan ske salg af grunde omkring stadion. På grund af den økonomiske krise har det ikke været muligt at sælge jord til en fornuftig pris.

Hvor det halter i Randers, er man på vej i Odder og i Århus. LO-Århus skriver, at organisationen har indgået en aftale med Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten for de kommende 4 år. Aftalen indebærer bl.a. støtte til de 3 partier i valgkampen, opbakning til Nicolai Wammen som borgmesterkandidat samt samarbejde om konkrete problemstillinger de næste 4 år.

I Odder er den lokale LO-afdeling egentlig nedlagt, men under LO-Århus er der dannet et lokalt kommunalpolitisk Odder-udvalg. Udvalget har indgået et samarbejde med de tre partier plus den lokale Kultur- og Miljøliste. Det politiske grundlag stiller nogle brede krav op om forbedret velfærd og går imod udlicitering.

Hvad der konkret står i de to aftaler i Århus og Odder, fremgår ikke umiddelbart hos nogle af de af aftalen omfattede parter. Et af problemerne i den oprindelige Randers-aftale fra 2005 var, at det i virkeligheden forvandlede sig til en mundkurv på de progressive kræfter – og demonstrationer imod nedskæringer forvandlede sig til en slags støttemarkeringer til de lokale forhandlere.

Netavisen 17. september 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne