Kampagne: Højere dagpenge nu

OK2010 starter kampagne med underskriftsindamling for kravet om højere dagpenge – og med afvisning af reallønssænkning, som Claus Hjort Frederiksen nu slår til lyd for

Mens arbejsmarkedskomissionen er fremkommet med sine strategiske forslag om at forringe dagpengesystemet og efterlønnen, så har den økonomiske krise med sine aktuelle massefyringer gjort sådanne angreb uaktuelle. Både finansloven for 2010  og diverse økonomer forventer, at massefyringerne vil fortsætte i den kommende tid.

De må vente på at kunne blive hevet frem igen ved nærmest passende lejlighed. At tonse frem med deres inderste tanker her og nu og forsøge at få det igennem ville være politisk selvmord. I stedet ser vi, at der fokuseres på fuldstændig stop for lønstigninger og på forskellig vis direkte lønnedgang som hos SAS.

Generelt ser man at den økonomiske krise skal udnyttes til drastisk reallønssænkning i from af lønstop og direkte lønsænkning.

De høje danske lønninger har gjort, at krisen har ramt Danmark særlig hårdt, sagde finansminister Claus Hjort Frederiksen ved frfemlæggelsen af finansloven for 2010 og slog dermed til lyd for et generalangreb på reallønnen:

– Nu ventes lønstignignerne at aftage i 2009 og 2010 som følge af den økonomiske krise, men desværre gælder det også lønstigninger i udlandet, at de ventes at aftage væsentligt. Der er derfor ikke udsigt til, at den gradvise svækkelse af danske virksomheder, vi har set siden 2000, hører op.

Det er ganske enkelt løgn, at Danmark er særlig hårdt ramt af den økonomiske krise. Naboland Sverige og en hel stribe andre europæiske lande er væsentlig hårdere ramt end Danmark.

Der har simpelthen været profitfest i  Danmark. Det er ikke arbejdernes grådighed, der har forårsaget krisen, eller vil forlænge den.

Ifølge finanslovsforslaget forventes den officielle arbejdsløshed næste år at stige til 150.000. Blandt de 16-24 årige  er ledigheden allerede nu  oppe på 8,5 procent. Det er mere end en tredobling på et enkelt år. 6.424 unge mangler desperat en praktikplads.

For de arbejdsløse er de økonomiske forhold mere og mere pressede Ifølge LO’s beregninger er dagpengene udhulet med 25 pct.  Det betyder at f.eks. en murer er henvist til at leve af 40 pct. af sin hidtidige indtægt, når han bliver arbejdsløs. En elektriker får 43 procent og en lagerarbejder får højst dækket 56 procent af sin løn.

Derfor har OK2010 iværksat en underskriftsindsamling frem til Folketingets åbning i oktober, hvor regering og partier vil blive præsenteret for kravet om højere dagpenge.

Netavisen 26. august 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne