Er USA ondskabens imperium?

Boganmeldelse
 Jakcob Jensen: ”Den amerikanske epoke – Fra kold krig til krig mod terror’.

Af Troels Riis Larsen
Kommunistisk Politik 16, 2009

Jacob JensenDen netop udkomne bog med titlen ”Den amerikanske epoke – fra kold krig til krig mod terror” forsøger at tegne et billede af hvordan USA, siden 2. Verdenskrig, overalt i verden har gjort sine interesser gældende.

Forfatteren Jacob Jensen er civilingeniør, som har boet og arbejdet 25 år i Afrika, men nu bor i Danmark. Han har fulgt de verdenspolitiske begivenheder i verden tæt og samlet materiale siden 1960erne

Efter læsningen står det klart at de amerikanske magthavere ikke har skyet nogen midler. Lande er blevet invaderet på løgnagtigt grundlag, statsledere er myrdet, kup er blevet orkestreret – alt sammen for at sikre de amerikanske interesser.

Det er en spændende bog, der breder sig over en lang periode og mange forskellige lande. Bogens bedste dele er indledningen og det afsluttende kapitel, hvor forfatteren folder sig ud og drosler ned på de lange citater, der ellers præger bogen. Disse mange og lange citater er et bevidst valg fra forfatter Jacob Jensens side. Formålet er at fastslå kendsgerninger, som han påpeger allerede i indledningen.

Problemet er dog, at en del af citaterne består af andre menneskers vurdering og meninger. Som læser har man ikke en reel chance for at vide, om disse vurderinger bygger på en reel indsigt eller måske blot er udtryk for en enkelt journalists eller forfatters ønske om at lave en god historie. Læserne må derfor alligevel stole på Jacob Jensens vurdering af kvaliteten af de citater, han fremhæver.

Bogens største styrke og svaghed er dens ”konspiratoriske” tilgang. Jacob Jensen starter ud med at påpege at USA’s påskud for et storstilet angreb på Vietnam i 1964 skyldtes en frit opfundet episode ved Tonkinbugten i Vietnam, hvor det amerikanske krigsskib Maddox skulle være blevet angrebet. Jacob Jensen bygger sin viden på en bog, som stort set er fortiet af den vestlige presse. Derefter konkluderer han på side 10, at ”årsagen til fortielsen er, at bogens konklusion strider mod den alment accepterede holdning i USA.”

Der er ingen tvivl om at episoden den 4. august 1964 aldrig fandt sted. Og det er muligvis stadig ilde hørt i USA, men det er ikke mere hemmeligt end, at det er blevet indrømmet af daværende forsvarsminister Robert McNamara, i den oscarvindende dokumentrafilm fra 2004 ”Fog of war”. En film, der er i øvrigt er værd at se, hvis man vil have et indblik i magtens korridorer i USA.

Ved at fastholde sin meget konspiratoriske tilgang undervurderer Jacob Jensen, efter min mening, noget af det mest skræmmende og interessante. Nemlig at magthaverne i USA (og deres allierede i Europa) i bund og grund accepterer løgnene, ulovlighederne, mordene og krigene. Det er selvfølgelig beklageligt at en episode, som ikke fandt sted, var med til at eskalerer Vietnamkrigen, men USA’s motiver var jo stadig ’rigtige’ – det var kampen mod kommunismen, det gjaldt.

Selvom USA utvivlsomt laver mange fordækte operationer er det kun én del af det store geopolitiske spil. USA’s forsøg på at tvinge sin vilje igennem foregår både offentligt via økonomisk og politisk pres, der foregår i de store oganisationer såsom FN, NATO, WTO osv. Dette billede mangler i bogen, og derved får man ikke et fuldstændigt billede af USA og den amerikanske epoke. Vi må nøjes med et billede af hemmelige efterretningsvæsner, der opererer i det skjulte.

Halve sandheder og hele løgne, der alt i alt gør det meget vanskeligt for forfatteren og for os at gennemskue, hvor stor indflydelse hæren, CIA og andre magtinstanser – såsom Israels efterretningsvæsen Mossad – i virkeligheden har, og hvor meget der bliver besluttet i toppen af det politiske og økonomiske hierarki.

Men det skal ikke underkende, at mange af begivenhederne bogen skildrer er interessante, og at der mange steder er troværdige udlægninger af hændelser, der viser at USA har haft en afgørende finger med overalt i verden.

I det store hele vil jeg ikke tøve med at anbefale bogen. Både til folk der afviser alle former for konspirationer (de foregår, og USA står bevisligt bag en hel del) og over for dem, der gerne vil vide mere om USA’s mange krige og hemmelige operationer.

Troels Riis Larsen er historiker

Jacob Jensen: Den amerikanske epoke – Fra kold krig til krig mod terror. 200 kroner. 311 sider. Movastone Press.
www.movastone.com

Kan købes direkte fra forfatteren: jjensen4@hotmail.com

Netavisen 12. september 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne