Folkebevægelsen samler EU-modstanden

Kommunistisk Politik 13, 2009

Pirataktion Ungdom mod EU uddeler skattekort: ""Find vejen til velfærd - Ud af EU"Det var et godt valg til EU-parlamentet for liste N. Den bevarede sin plads i EU-parlamentet og endte med at få 7,2 procent af stemmener, en flot fremgang på 2 pct. Ialt stemte 168.035 på Folkebevægelsen.

Spidskandidaten Søren Søndergård  blev ved sidste EU-parlamentsvalg førstesuppleant for professor  Ole Krarup, der måtte nedlægge sit mandat i valgperioden p.g.a. sygdom. Søndergård, med en fortid som folketingsmedlem for Enhedslisten, placerede sig i stemmeslugernes Top 10 som nr. 6 med 107.429 personlige stemmer.

Førstesuppleanten Ditte Staun (Radikal) fik 6.229 personlige stemmer, mens Rina Ronja Kari (Ungdom mod EU, SUF) blev andensuppleant med 3.329 stemmer.

–  Vi har allesammen knoklet helt vildt den sidste måned – og det har vist sig at vi har gjort det rigtig godt her i valgkampen, sagde Rina Ronja Kari i en kommentar til valget.
– Uden den enorme indsats folk har gjort i hele landet, kunne vi aldrig have klaret valget så godt. Vi har simpelthen fået slået fast, at der fortsat er modstand mod EU i befolkningen, erklærede Rina.

Folkebevægelsen klarede at hente sit mandat hjem uden valgalliancen med Junibevægelsen, der ikke fik nok stemmer til at komme ind, hverken ved egen hjælp eller i kraft af alliancen.

Troels Riis Larsen, talsperson for APK, har denne kommentar:
– Det er et meget flot resultat for Folkebevægelsen, som de borgerlige medier isolerede og ville dømme ude. Det er en sejr både for den brede folkelige modstand og for den konsekvente modstand mod Unionen. Nu er det op til Folkebevægelsen at styrke begge disse positioner.

– Det vil nu være muligt både at fuldstændigt at overvinde splittelsen, som Junibevægelsen påførte, og gå i clinch med de såkaldte EU-modstandere i Dansk Folkeparti, understreger han.

Krav til Enhedslisten

Dansk Folkeparti er massivt gennem en årrække blevet promoveret som EU-modstanderparti. Det har et dobbelt formål: Dels at stemple EU-modstand som højreorienteret, reaktionær og nationalistisk, og samtidig alligevel sikre solid støtte til den danske EU-regering og dens nyliberale EU-politik.

Der er til gengæld slet ingen brug for en størrelse som Folkebevægelsen mod EU, der gennem mere end 35 år har tegnet den danske EU-modstand. Den har været afgørende for Nej’et til Maastricht i 1992, og til euro’en i 2000. Den er en trussel mod begge blokke, og derfor vil den fortsat blive beskudt og isoleret.

Efter Junibevægelsens nedtur er den største fare for Folkebevægelsen, at Enhedslisten som det dominerende parti vælger en sekterisk ’venstreorienteret’ stil, der vil kvæle den som en levende og bred bevægelse.

Enhedslisten har langtfra været en solid støtte til liste N, men har opportunistisk satset på både Folkebevægelsen og Junibevægelsen. Søren Søndergård, der er medlem af SAP og den såkaldt 4. Internationale, har sammen med sit parti i gammel tid angrebet FB for nationalisme på grund af dens grundlæggende forsvar for dansk selvstændighed – nøglen til både bredden og den politiske succes.

Hvor galt det kan gå, kan man se ved Enhedslistens og det andet trotskistiske Enhedslisteparti IS’s reduktion af Nej til krig fra en bred folkelig antikrigsbevægelse til et snævert støtteben for liste Ø.

Kravet til Enhedslisten må være dels fuld og klar støtte til Folkebevægelsen, dels at det bevidst arbejder for at bevare og udvide dens politiske og sociale bredde, og ikke forsøger at gøre den til en Enhedslisteorganisation.

Liste N står stærkere end i de seneste 15 år – og der er hårdt brug for en stærk Folkebevægelse mod EU.

Se også
Junibevægelsens endeligt -Et lærestykke fra Unionen
Kommunistisk Politik 13, 2009

Netavisen 17. juni 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne