Københavnske skraldemænd i aktion mod udlicitering

Storskrald: Privatisering truer renovationenOmkring 100 af den kommunale renovationsvirksomhed R98’s skraldevogne omringede mandag Rådhuspladsen i København.

Det er den foreløbigt seneste protest imod, at Københavns Kommunes miljø og teknikudvalg fra 1. november har udliciteret dele af R98 hidtidige opgaver til et firma, som de aktionerende betegner som ’den største skurk’ i renovationsbranchen med  omkring 80 sager kørende imod sig  i forskellige kommuner i landet.

City Renovation havde som de eneste havde budt på opgaven. Men tilbuddet var betydeligt dyrere end kommunens eget kontrolbud. Samtidig er det private firma dårligere end kommunen på områder som kvalitet og arbejdsforhold.

– R98 er et velrenommeret firma, der har kørt godt i 100 år. Og så bliver det udliciteret til en mand, der er den største skurk, siger skraldemand Preben Jansen til Politiken..
– Han vinder licitationerne, og så ryger han ud igen, når det hele er kørt ned. Og ham har Københavns Kommune valgt.

Et hidtil fortroligt notat fra forvaltningen, nu offentliggjort af Ritzau, viser, at kommunens eget tilbud var mellem otte og 13 procent billigere. Alligevel valgte et flertal i teknik- og miljøudvalget at stemme for kontraktindgåelsen med det private selskab.

– Kontroltilbuddet var lidt billigere og var bedre på kriterierne kvalitet og arbejdsmiljø, står der i det nu offentliggjorte indstillingspapir.

Skraldefolkene er rasende både over udliciteringens udfald og luskeriet omkring det.
De nedlagde arbejdet fredag  og gik hjem i protest mod Københavns Kommunes beslutning,  for så mandag at følge det op med skraldebil-demonstrationen ved Rådhuspladsen. Og det er ikke slut.

Hidtil har kommunens eget renovationsselskab, R98,  stået for al afhentning af den københavnske renovation. Men for 5 år siden pålagde EU´s privatiserings/udliciteringsregler Københavns Kommune at udlicitere opgaverne i privatiseringens hellkige nyliberale navn.

Samtlige partier i Borgerrepræsentationen med undtagelse af Enhedslisten stemte for den groteske udlicitering.

Netavisen 19. maj 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne