Krise og EU-kamp

I de kriseplagede atlanterhavslande Island og Irland raser kampen om EU  I Danmark er der ikke lænere flertal i meningsmålinger for euro’en

Kommunistisk Politik 4, 2009

Fra Irlands Nej til Lissabon-traktatenAnders Fogh Rasmussen har arbejdet hårdt på at få en omafstemning om euro’en. Nu forlyder det at den vil finde sted i 2010. Men regeringen kan ikke være spor sikker på at vinde en ny euroafstemning.

Den nyeste meningsmåling viser et markant frafald i støttten til at udskifte kronen med euroen. En Gallup-måling foretaget for Berlingske Tidende viser, at befolkningen deler sig i to nøjagtig lige store grupper – 42 pct. for og 42 pct. imod. Så sent som i november 2008 var 51 pct. af danskerne parate til at skifte kronen ud.


Får Island euro?

Voldsomme og månedlange protester mod konskevenserne af den islandske ‘centrum-højre’ regerings nyliberale politik har tvunget den hidtidige islandske statsminister Geir Hardie til at gå af i sidste måned.

Det har banet  vej for en ‘centrum-venstre’ regering af socialdemokrater og ‘venstre-grønne’ med den socialdemokratiske partileder og hidtidige socialminister Johanna Sigurdardottir som statsminister. Hun er lesbisk, og det har fanget overskrifterne i den internationale presse. Den midlertidige regeringskoalition vil afholde nyvalg i sidst i april eller i maj.

Den internationale presse har også fokuseret på, at islændingene angiveligt ønsker hurtigt medlemsskab af EU som følge af finanskrisen. Det er imidlertid ikke skudsikkert. Der er tilsyneladende atter et flertal imod EU på Island. Det er imidlertid ikke en historie, som kommer frem i de borgerlige medier.

Ditte Staun siger fra Folkebevægelsen mod EU siger:
–  I oktober – efter at krisen indstillede næsten al handel med den islandske krise – følte 68,8 pct. af de islandske vælgere sig tiltrukket af EU-medlemskab. Allerede i november var begejstringen faldet til 59,6 pct. Siden besluttede bl.a. islandske fiskeindustri og det venstre-grønne parti sig for, at stå fast på deres nej til EU.  23. januar i år viste en måling fra Capacent Gallup et lille flertal mod EU (38,3 pct. nej og 37,7 pct. ja til medlemskab). Og tre dage efter viste en ny meningsmåling, at 59,8 pct. ikke mener, der skal sendes en ansøgning.

Hård kamp også om Irland

Det nye islandske regeringsparti socialdemokratiet er landets mest EU-gale parti. Den nyudpegede statsminister erklærede ved sin tiltræden, at regeringens højeste prioritet var at få Island med i EU. Men deres ny regeringspartner det venstre-grønne parti er stærkt EU-kritisk, og står i meningsmålinger til at blive landets største.

Men kampen bliver utvivlsomt hård. Den voldsomme økonomiske krise hærger nu både euro-landene og de øvrige EU-lande. Blandt de hårdest ramte er Irland og dens spekulative økonomi hårdt, som tidligere er fremhævet som rollemodel for nyliberal EU-politik.

Unions- og eurotilhængere arbejder hårdt på at få skabet et irske flertal for den Lissabon-traktat, der blev forkastet sidste år – og medierne er nu fulde af rapporter om at irerne nu vil sige ja. Det må imidlertid tages med mere end ét gran salt, som al unionspropagandaen.

Netavisen 18. februar 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne