Skal politiet fremkalde angst eller skabe tryghed?

Af Forældre Mod Politibrutalitet

DKU-plakat mod politiets magtmisbrugForeningen Forældre Mod Politibrutalitet og advokat Michael Bjørn Hansen, advokatfirma Christian Harlang, har på vegne af 14 forurettede personer klaget til Statsadvokaten for København over politiet.

Klagen omhandler grundlovsbrud, krænkelse af demokratiske rettigheder, racisme, unødig magt anvendelse og uberettiget frihedsberøvelse i forbindelse med en demonstration tirsdag d. 13. januar 2009. Der er indsendt en generel klage, samt 14 individuelle. Flere individuelle klager og ca. 20 vidneudsagn er på vej.

Er tilliden til politiet optisk bedrag?

Jeanette Perlt fra foreningen udtaler:
”Vi beder statsadvokat og politiledelsen besvare nogle væsentlige spørgsmål: Hvorfor forhindrer politiet lovlige demonstrationer? Hvorfor lokker man fredelige demonstranter i en fælde, for derefter at kriminalisere dem, når vagthavende fordrejer sandheden og udstiller dem i pressen som horder af stenkastende unge? Hvordan skal borgerne have tillid til et politi, som i stedet for at beskytte dem, gentagne gange optræder diskriminerende, lovstridigt, racistisk og uproportionelt brutalt?”

Politiets grundlovsstridige frihedsberøvelse af over 100 lovligt demonstrerende, har både den aften og senere fremkaldt angst og utryghed blandt de mange anholdte, pårørende og vidner. De mener, at Politiets optræden var ude af proportioner med situationen og overdrevent voldsom.

Politiet gav ingen advarsler om at de ville iværksætte en masseanholdelse, eller at det skulle være ulovligt eller forstyrrende for den offentlige ro og orden at gå i denne demonstration.

Deltagerne fulgte politiets anvisninger og alligevel endte 121 borgere med at blive anholdt, uden anden grund end at de var demonstranter.

Politiet optræder racistisk

Der klages særligt over politiets racistiske optræden. Denne behandling fik flere demonstranter at mærke, da de bliver tiltalt som ”perkere” og abekatte. En, der bliver kaldt ”abe”, spørger betjenten om han er racist. Betjenten svarer ja. På station City tvinger mandlige betjente en ung muslimsk pige til at tage sit tørklæde af, under trusler om at sætte sig på hende og tage det af med magt.

Politiets kritisable adfærd generelt

På Frederiksholms kanal river to betjente en fører ud af hans bil, og lægger ham voldsomt på jorden. Mens han er lagt ned på maven, ser adskillige vidner den ene betjent løfte mandens hoved og sende peberspray direkte ind i ansigtet på ham. Efterfølgende får pressefotografer og omkringstående peberspray i flæng.

Klagerne omhandler også politiets efterfølgende behandling af de anholdte på Stationerne City og Bellahøj. En anmodning om toiletbesøg på Station Bellahøj, bliver besvaret med ”du kan pisse i din vens mund”.

På Station City morede betjente sig højlydt over at se de indsattes skræmte reaktioner, via overvågningskameraer, ved gentagende gange at sætte en alarm i gang. En anholdt beskriver dette: ” Jeg kan hører betjentene grine og sige; Prøv at se hvordan de hopper tilbage i cellen”.

Dette er kun få eksempler fra de indsendte klager.

Se også

Generel klage over masseanholdelse i Stormgade
Forældre mod politibrutalitet

Politiet: Benhård fremfærd til støtte for Israel
Netavisen 14. januar 2009

Uro og masseanholdelser ved Gaza-demonstration
Indymedia

Netavisen 13. februar 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne