Igen flertal mod EU på Island

ohanna SigurdardottirVoldsomme og månedlange protester mod konskevenserne af den islandske ‘centrum-højre’ regerings nyliberale politik har tvunget den hidtidige islandske statsminister Geir Hardie til at gå af.

Det baner vej for en ‘centrum-venstre’ regering af socialdemokrater og ‘venstre-grønne’ med den socialdemokratiske partileder og hidtidige socialminister Johanna Sigurdardottir som statsminister. Hun er lesbisk, og det har fanget overskrifterne i den internationale presse. Den midlertidige regeringskoalition vil afholde nyvalg i sidst i april eller i maj.

Den internationale presse har også fokuseret på, at islændingene angiveligt ønsker hurtigt medlemsskab af EU som følge af finanskrisen. Det er imidlertid ikke skudsikkert. Der er tilsyneladende atter et flertal imod EU på Island.

Det er imidlertid ikke en historie, som kommer frem i de borgerlige medier. Tværtimod:

”Island hurtigt på vej ind i EU” lyder en overskrifterne i medierne den 30. januar på baggrund af, at en udtalelse fra EUs udvidelseskommissær Olli Rehn om at, ”Island kan blive optaget som medlem i EU samtidig med Kroatien”. Kommissionen venter en ansøgning efter valget til det islandske parlament Altinget.

Ditte Staun, talsperson og en af spidskandidaterne for Folkebevægelsen mod EU, afviser dette som spekulationer:
– Journalister har nogle gange så travlt, at de ikke opdager, at deres nyhed er voldsomt forældet og forkert. I oktober – efter at krisen indstillede næsten al handel med den islandske krise – følte 68,8 pct. af de islandske vælgere sig tiltrukket af EU-medlemskab. Allerede i november var begejstringen faldet til 59,6 pct. Siden besluttede bl.a. islandske fiskeindustri og det venstre-grønne parti sig for, at stå fast på deres nej til EU, siger Ditte Staun og forstsætter:

– 23. januar i år viste en måling fra Capacent Gallup et lille flertal mod EU (38,3 pct. nej og 37,7 pct. ja til medlemskab). Og tre dage efter viste en ny meningsmåling, at 59,8 pct. ikke mener, der skal sendes en ansøgning.

– Det socialdemokratiske parti, som midlertidigt overtager regeringsledelsen, er godt nok det mest EU-positive islandske parti. Men deres nye regeringspartner, det venstre-grønne parti, er jo mindst lige så EU-kritisk som deres hidtidige partner, det konservative Uafhængighedsparti. Og det venstre-grønne parti står i meningsmålinger til at blive landets største. Så vi kan kun anbefale EU-tilhængerne til at lægge champagnen på køl igen, slutter Ditte Staun.

Den voldsomme økonomiske krise hærger nu både euro-landene og de øvrige EU-lande. Blandt de hårdest ramte er Irland og dens spekulative økonomi hårdt, som tidligere er fremhævet som rollemodel for nyliberal EU-politik.

Unions- og eurotilhængere arbejder hårdt på at få skabet et irske flertal for den Lissabon-traktat, der blev forkastet sidste år – og medierne er nu fulde af rapporter om at irerne nu vil sige ja. Det må imidlergtid tages med mere end ét gran salt, som al unionspropagandaen.

Se også

Euro er ikke svaret på krisen
Kommunistisk Politik 21, 2008

Region Irland
Kommunistisk Politik 12, 2008

Netavisen 1. ferbruar 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne