Kamp og solidaritet – i 2008 og 2009

Lars Grenaa om vigtige begivenheder i år og næste år

 Kommunistisk Politik 25, 2008


Lars GrenaaLars Grenaa, maleraktivist, tdl. faglig sektretær i PLS, i gang med at afslutte sin pædagoguddannelse
Medlem af DKU og APK

– Jeg vil godt sende en solidaritetshilsen til skokasteren Muntazer al-Zeidi . Nu anklages han for at fornærme et udenlandsk statsoverhoved og sin egen præsident. Historien vil frikende ham – men både  Bush, Maliki og Fogh kan endnu nå at blive stillet til regnskab for deres forbrydelser.
Og så skal besættelserne af Irak, Afghanistan og Palæstina ophøre – og alle udenlandske tropper ud.

Dansk maleraktivist sender hilsen til irakisk skokaster

Storkonflikten 2008: Ligeløn NU


Forårets storkonflikt blandt de offentligt ansatte

Storkonflikten viste hvilken enorm kampkraft arbejderklassen besidder, når den først går i aktion. Kampgejsten, solidariteten og fantasien blomstrede med nye fede metoder til at vinde støtte for en retfærdig kamp. Men kampen blev forrådt næsten fra start af, da fagtoppene ikke ville have politisk indblanding i en politisk konflikt. På den måde tvang de nærmest sig selv til at afvige fra de strejkendes mindstekrav på 15 pct. Disse ’historiske forlig’ har allerede nu vist sig at være ensbetydende med reallønsfald.

Carlos Latuff

Finanskrise

Finanskrisen er den dybeste rystelse af kapitalismen, jeg har set – og den er langt fra forbi. De selvgode nyliberale, der har domineret politikken og medierne, står nøgne tilbage – og har pludselig udskiftet deres snak om ingen statsindblanding med maksimal krisehjælp til kapitalisterne. De har mistet al troværdighed. Nu skal der for alvor føres politisk kamp om omfordelingspolitikken – arbejderklassen må kræve at det er spekulanterne og kapitalisterne der betaler deres egen krise.

Luk Lejren aktion Allerød

Masseaktioner

– Med G13-aktionen tog den aktive ungdom et nyt kampmiddel i brug: masseaktioner med civil ulydighed. Det ny Ungdomshus kom i kraft af, at ungdomshusbevægelsen aldrig gav op, men torsdag efter torsdag fortsatte protesterne mod den vanvittige rydning og nedrivning af Jagtvej 69. G-13 aktionen ændrede situationen i forhold til Ungdomshus-bevægelsen og tvang de københavnske politikere til at ryste op med et nyt hus. Luk lejren-aktionen i Sandholm viser, at den aktionsmetode også er rigtig god i andre sammenhænge – og jeg glæder mig til at fagbevægelsen får øjnene op for potentialet i dem.


Om 2009

Irsk Nej til Lissabon-traktaten

EU:

I juni 2008 sagde Irland Nej til Lissabon-traktaten. Det fulgte oven på først det hollandske, så det franske nej til unionsforfatningen. Nu skal irerne stemme om igen til oktober – mens ingen af EU’s øvrige befolkninger får lov til at stemme en eneste gang. EU er en parodi på demokrati. Men irerne kan godt gå hen og stemme Nej en gang til – og det vil vælte Foghs plan om en omafstemning om de danske forbehold og indføre euro’en.

Kommunalvalg

– I november er der kommunalvalg. Vi skal overalt i landet sørge for at de nyliberale politikere bliver stillet til regnskab af deres vælgere.

2008 sluttede i blod: Israelsk massakre mod Gaza Tegning af Carlos Latuff

Klimakonference

– Fogh har malet sig selv grøn og er igen totalt utroværdig. Klimakonferencen skal ikke gøre noget for miljøet, men for de deltagende politikeres image. Derfor vil der også blive aktioneret i stor skala i december 2009 og Danmark vil i løbet af efteråret og vinteren stå i den civile ulydigheds tegn.

Netavisen 31. december 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne