Konkurserne sætter rekord, arbejdsfordelingen blomstrer og  massearbejdsløsheden lurer

Krise og massearbejdsløshed er uvægerligt kapitalens følgesvend

Kommunistisk Politik 24, 2008

Claus Hjort Frederiksen - måtte droppe dagpengeangrebBeskæftigelsesministeren kaster nu håndklædet i ringen i forhold til i dette efterår at få gennemført stramninger overfor de arbejdsløse og kravet om endnu mere udenlandsk arbejdskraft, formuleret i ”Jobplan II”. Til stor fortrydelse for bl.a. de Radikale.

På forhånd havde regeringen på grund af manglende opbakning måtte droppe sin ”forkromede arbejdsmarkedsreform”, som skulle betyde nedsættelse af dagpengeretten til 2 år


’Danmarks største problem’?

Overskriften for regeringens jobplaner har været svindelnummeret om at arbejdskraftsmangel er ”Danmarks største problem”. En frase som efterhånden vil få samme surrealistiske status som udsagnet om, at den danske økonomi er så sund, at ”Vi kan købe hele verden”, hvis partierne vovede at fastholde og gennemføre deres forringelser.  

Situationen hvor den nationale og globale krise tordner frem med konkurser og massefyringer taler sit eget tydelige sprog. Vi oplever en global kapitalistisk overproduktionskrise, sammenvævet med andre kriser, der peger mod at blive langt mere langvarig og dyb end tidligere økonomiske kriser.
Kapitalistiske økonomer forsøgte også at tale denne krise ned og undervurderede totalt dens omfang.

De har hele tiden måttet revidere deres synspunkter, justere de røde bundtal og dybden nedad, og opjustere deres vurdering af krisens omfang. Indtil for nylig talte de om et år eller 2 år, men er nu med krisens buldren frem på verdensplan begyndt at tale om, at det kan vare længere endnu.

LO har lavet en konjunkturanalyse som mere ligner en ønskeseddel. Her forventes det, at krisen tager til i 2009, men vil lette allerede i 2010.

Selv om angrebet med jobplan ikke bliver gennemført nu er der er ingen tvivl om at fokus på at forringe forholdene for de arbejdsløse og arbejdende ikke er fjernet. Lige nu har angrebene andre former som at lade skatteyderne betale hjælpepakker til de kapitalistiske spekulanter.

Efter en modningstid vil et nyt angreb på de arbejdsløse sandsynligvis være ledsaget af en anden overskrift.  At der må skæres ned på grund af krisen og ”konkurrenceevnen”. Diskussionen om skattereform er et led i nye angreb og kan meget vel blive fulgt op at krav om direkte lønsænkninger.


Arbejdsfordeling og konkurser

Den igangværende danske og internationale finanskrise og recession udvikler sig fra dag til dag.

I Danmark kommer det til udtryk ved en bygningsindustri, som er gået helt i stå, ved trinvise fyringer og indførelse af arbejdsfordeling landet over.
Danfoss – Danmarks største industrivirksomhed der primært eksporterer -  har problemer med afsætning af industriprodukter på globalt plan og varsler mulighed for arbejdsfordeling i en to eller tre uger afhængig af forholdene.

I Danmark gik 524 firmaer konkurs i løbet af november måned. Det er det højeste antal nogensinde, viser tal fra analysevirksomheden Experian.  
Det er nu forbruget på alle områder i den danske økonomi, som går ned. Der er varer nok, men folk har færre penge at købe for.
Reallønnen falder og muligheden for forbrugslån strammes, samtidig med at faldet i friværdien for folk med ejendom gør dem mere tilbageholdende. Detailhandlen melder om tilbagegang på alle områder.

Ser vi på landene omkring os som Sverige og Tyskland diskuteres der redningsplaner, statsstøtte og /eller statsovertagelse af bilindustrien –  og i det hele taget at den arbejdende befolkning verden over betaler kapitalens selvskabte finans og overproduktionskrise.

Fra at man har forsøgt at gøre finans- og boligkrise til et særligt amerikansk anliggende har den indhentet den globale kapitalistiske økonomi, hvor massefyringer og virksomhedslukninger hører til dagens uorden. Krisen har sat en brat stopper for den kinesiske vækst,  folk kastes på gaden og det socialistiske udhængsskilt i det pseudosocialistiske Kina er mere end ramponeret.

Netavisen 3. december 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne