White Pride: Politisk vold er ’ikke politisk’

Den århusianske nazi-gruppe White Pride blev dømt for overfald, men i juridisk vanvid afviste dommeren, at kriminaliteten har en ‘politisk dimension’. Statsadvokaten overvejer nu at anke sagen. Efter dommen fortsætter White Pride med at true venstreorienterede med terror. Der indkaldes til demonstration i Århus 11. oktober mod racisme og ’hate crimes’.

Kommunistisk Politik 18, 2008

Antinazi demonstration i Århus

I slutningen af juli begik fem bandemedlemmer fra naziorganisationen White Pride et brutalt voldeligt overfald på en venstrefløjsaktivist i Banegårdshallen i Århus. Den unge mand var flygtet derind, da White Pride-gruppen tilfældigt fik øje på ham på Banegårdspladsen efter en fodboldkamp.

I begyndelsen af september blev de hver idømt to måneders fængsel for overfaldet. Den ene fik fire måneder oveni for fire tilfælde af hærværk mod Enhedslistens lokaler i Århus samt for besiddelse af 36 gram amfetamin. Den 22-årige Simon Hvas Jacobsen, som betegnes som leder af White Pride, var nogle dage inden denne dom blevet idømt et års fængsel for fire forskellige voldelige overfald.

Dommene lå langt fra anklagerens krav, som havde fremført den politiske karakter af volden, hærværket og truslerne som en skærpende omstændighed. Men dommer Hans Ulrik Bruhn mente ikke, at overfaldet var direkte politisk begrundet – blandt andet fordi de fem overfaldsmænd havde følt sig provokeret af trusler fra offeret på venstrefløjen!
Alle fem blev løsladt efter dommen. Tre af dem har yderligere verserende voldssager.

I en kommentar sagde talsmanden for Anti-Racistisk Netværk (ARN-Århus), Peter Hegner Bonfils:
– Med dagens milde dom og løsladelser frygter jeg, at byens højreekstremister vil forsøge at tilbageerobre midtbyen og nattelivet med vold, racisme og trusler.
– Jeg vil opfordre byens værtshus-miljø til at holde øjne og øre åbne, så vi sammen kan forhindre, at White Pride igen for overtaget i byens natteliv. Racisme og politisk vold hører ikke hjemme i Århus.

Nye trusler

Der skulle ikke gå lang tid, før nazitruslerne fortsatte. I en ny pressemeddelelse fra ARN-Århus berettes om de nye udviklinger efter løsladelsen. Her hedder det:

”Aldrig så snart var hovedmanden bag overfaldet i Banegårdshallen den 28. juli blevet løsladt fra sin varetægtsfængsling, før han er blevet politi-anmeldt for trusler. Truslerne blev fremsat torsdag den 4. september mod et af vidnerne til overfaldet. Overfaldsmanden er i øvrigt den samme person, som har tilstået en række rudeknuserier i Enhedslistens lokaler.
Lørdag den 6. september blev der desuden afsendt telefontrusler mod offeret for overfaldet. Dette er også blevet politianmeldt. Truslerne kom angiveligt også fra folk fra White Pride-miljøet.”

– Det er tilsyneladende folk, som tror de kan terrorisere folk til tavshed. Men det vil ikke lykkes. Folk er meget opmærksomme på, at enhver trussel og ethvert overgreb skal politianmeldes, siger Peter Hegner Bonfils.
– Og vi vil selvfølgelig fortsætte vores antiracistiske arbejde ufortrødent. Særligt ser vi frem til demonstration lørdag den 11. oktober under hovedparolen “Giv Århus smilet tilbage”, hvor vi vil markere byens modstand mod racisme og ’hate crimes’.

Dommen må ankes

White Prides logo - tillempet hagekorsAnitracistisk Netværk har opfordret til, at anklagemyndigheden anker dommen med krav om skærpelse:
– Særligt det faktum, at dommeren ikke fandt anledning til at karakterisere volden som politisk motiveret, bør give anledning til undren, hedder det i en udtalelse.
– Flere af de dømte er således ledende i White Pride og er med i foreningen Vederfølner, hvilket er de to vigtigste spillere på den ekstreme højrefløj i smilets by. Havde anklagemyndigheden haft mulighed for at føre vidner, ville dette og meget andet være kommet frem.

Også Enhedslisten finder det højst besynderligt, at overfald på en venstreorienteret samt hærværkschikane på partiet ikke er ”politisk motiveret”, og vil have dommen anket:
– Det er uforståeligt, at f.eks. fire gentagne rudeknuserier mod et politisk parti på venstrefløjen kan opfattes som upolitisk. Især når det udøves af en politisk aktiv nynazist, hedder det i en udtalelse fra partibestyrelsen i Århus, der fortsætter:
-  At det overhovedet er muligt, skyldes efter vores opfattelse, at sagen blev ført som en såkaldt ’tilståelsessag’, hvor der ikke er mulighed for en bevisførelse f.eks. i form af vidner. Derfor kom sandheden ikke frem.

Anklageren i sagen, politiadvokat Sine Vinter, har oversendt en indstilling vedrørende en anke til statsadvokat Peter Brøndt Jørgensen i Viborg, der nu overvejer, om straffen for gruppevold udøvet af højreorienterede White Pride-folk i Århus mod en venstrefløjsaktivist skal udmåles hårdere, end det skete i byretten. Sine Vinter har ikke oplyst, hvad hendes indstilling er, men dommen lå meget langt fra hendes krav på mindst fem måneders fængsel for gruppevolden.

Det er statsadvokaten, som skal beslutte en eventuel anke.

Netavisen 12. september 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne