Erik Stinus i musik:  Kalenderrejsen gennem livet

Erik Stinus læser op

50 års jubilæum markeret: Erik Stinus’ debutbog kom i 1958 – det var digtsamlingen ’Grænseland’. Hans 50 års-jubilæum fejres bl.a. med udgivelsen af en samling udvalgte digte (på 400 sider) med titlen  ‘En tusindedel træ i vinteren’ på forlaget Vindrose, og Forlaget Borgen udgiver ’Matumaini’, en ny roman.
Den 4. september blev bogen og CD’en ’Mod kalenderen’ med sonetter af Erik Stinus og musik af Per Warming præsenteret og uropført. Den er også  en hyldest til digteren.

Af Gerd Berlev
Kommunistisk Politik 18, 2008

I sin rejse gennem livet er Erik Stinus kommet vidt omkring, såvel i geografien som i den indre rejse.
Såvel i dine digte som i din personlige fremtræden har du formået at udtrykke den glæde og kærlighed til mennesker og natur, som vi alle har i os.
Belært af årene er vi mange, der vil sige dig tak for dit virke, mens du stadig kan høre det. Således også Per Warming. Han har med sin musik til og i arbejdet for udgivelsen af bogen og cd’en Mod Kalenderen gjort sit til, at sonetterne, tidligere udgivet i 1992 og 2000, er kommet til deres ret, som en helhed. Og alle de deltagende kunstnere har med glæde givet deres bidrag.

Komponisten Per Warming der har sat musik til Erik Stinus' sonetter ved uropførelsden af Mod Kalenderen den 4. september

Ved hver gennemlytning eller læsning af Mod kalenderen viser der sig nye facetter. Uropførelsen for et stuvende fuldt hus torsdag den 4. september bar præg af, at Erik havde meldt afbud, fordi han var for syg til at deltage. De mange dobbelte betydninger, der peger i retning af livets afslutning sammenholdt med livets opståen og cyklus, kom til at stå mere frem i oplevelsen, som f.eks. i Solbær: ”At plukke bær: din sommersol gjort sort.” Så kort en strofe, så omfattende et indhold. Her er rigeligt til tankerne, samtidig med den fysiske oplevelse af at plukke bær gør det meget nærværende.

På cd’en krydres klaver og sang med klarinet, harmonika, guitar og violin i afmålte doser, men således at stemningerne så at sige ’ligger i luften’. Erik Warmings klaver og melodier og Maria Kynnes sang finder nye lag frem i betydningerne, så det opleves, som om sonetterne får en ekstra dimension i musikken. Tid, der haster, vinger, drømme og torden høres.

Sangene fortolkes smukt af Maria Kynne

Senere toner Eriks stemme frem, roligt, afmålt, varmt og levende. Han læser alle digtene. Jeg ser og hører og føler for mig sporene i sneen, roden på stien, ekko af et skrig, håbet om at møde dig en stund, rådyr, elg og kanin, der ”i pelsværk sprang og ånded dampe ud”, musvitten med sin dristige sang.

To steder har bidt sig særligt fast. I Narresang ”det som den der tryg vil nå sit mål må lyde som en lov: fem sansers nærvær, hvor han færdes nu”, det er jo en af Eriks Stinus hemmeligheder, at det kan han udtrykke i sine digte og hele afslutningen, som i sin alvor tager en drilsk vending i slutningen, jeg opfatter smilet i Eriks øjenkrog. Det aftrykkes her i sin helhed:

Jeg fulgte vinternattens strenge ord

der lød: Det bedste gemmer vi til sidst,
hver pligt skal være udført, intet spor
må ses af sommer, efterårets frist
med høje himles blå og blades glød,
på hvidt skal sort og rent det hele stå,
mit værk, min sang. Da stiger solen rød
og jeg kan synge lidt for dig og gå
den bedste sidste vej i selskab med
den skat jeg drømte om, beskue den
på jordisk plan, fra pligter løst, i fred.
Men du som var i værket mer end trend
og islæt, dets nødvendighed, du tøver,
spør kysset på din mund: Hvad vandt du, røver?

Hver eneste sonet kunne der skrives en hel afhandling om. Det må være op til læseren selv at fordybe sig og finde sine egne betydninger. Under alle omstændigheder er hele værket gjort af kærlighed til mennesket og livet.

Erik Stinus
MOD KALENDEREN

– Sonetter med musik af Per Warming og tegning af Ib Spang Olsen
I anledning af 50-året for digterens litterære debut
ISBN 978 87 7378 302 3
48 s tekst og noder, stort format, indbundet, med indlagt cd, kr. 128
Forlaget Politisk revy

Netavisen 17. september 2008


Dette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES
– eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne