EU på konfliktkurs med Afrikas fiskere

Af Afrika Kontakt

Afrikanske fiskere -. truet på eksistensenEU indgår hvert år nye fiskeriaftaler med afrikanske stater. Dermed er de europæiske trawlere sikret adgang til Afrikas fiskeresurser. Men disse aftaler skaber hverken arbejdspladser eller indtægter i de afrikanske lande – tværtimod skaber det europæiske fiskeri problemer for hundredetusinder af mennesker.

EU sætte egen økonomi over udvikling i Afrika

Når Europas fiskerigiganter fortsat – både med og uden fiskelicenser – kan plyndre de svindende afrikanske fiskebestande, så er det et udtryk for, at EU sætter økonomiske interesser meget højere end nødvendigheden af udvikling i Afrika. Den udvikling som vores folkevalgte i stigende grad snakker så meget om. Fødevaresikkerheden i Afrikas kystregioner falder nemlig stødt i takt med at fiskene ender i nettet på de EU-støttede trawlere.

Overfiskeri medfører massiv arbejdsløshed

FN’s fødevareorganisation (FAO) og diverse forskningsrapporter har længe peget på, at de fleste fiskebestande er overfisket. Men EU ser stort på de europæiske fiskerigiganters negative indvirkninger på fiskebestandene i de afrikanske farvande og de konsekvenser det har for Afrikas kystbefolkninger. Kvinder og mænd mister deres erhverv i kystfiskersektoren – hvad enten det er som fisker, bådebygger, filetskærer eller sælger.

Afrikanske fiskere bliver menneskesmuglere

I Senegal har det europæiske fiskeri betydet en så stor nedgang i det økonomiske grundlag for tusindvis af kystfiskere, at fiskerne nu må se sig om efter andre leveveje. Så når europæiske trawlere sætter kursen mod Afrikas kyster, retter kystfiskerne skuden imod de europæiske nationer med båden fuld af deres desperate medborgere i håbet om et bedre liv  -   En sejltur hvor én ud af fem dør på havet.

Seminar om Afrikas fiskere

Med seminaret “EU på konfliktkurs med Afrikas fiskere” sætter Afrika Kontakt den 9. september 2008 fokus på denne problematik.

I den anledning har Afrika Kontakt inviteret Naseegh Jaffer fra Sydafrika til at deltage. Naseegh Jaffer er formand for World Forum of Fisher People, et netværk der repræsenterer omkring fem millioner kystfiskere fra 40 nationale organisationer verden over. Med sine mangeårs arbejde indenfor feltet har Naseegh Jaffer en kæmpe indsigt og overblik over kystfiskeriet i den tredje verden, specielt i Afrika.

Naseegh Jaffer arbejder til dagligt på et DANIDA finansieret projekt, der implementeres i samarbejde med Afrika Kontakt. Projektet skal gøre fiskerbevægelsen Coastal Links til en vigtig og magtfuld medspiller i fiskeripolitiske problemstillinger på lokal såvel som national plan i Sydafrika.

Ud over Naseegh Jeffer deltager Kenneth Haar, talsmand for ATTAC, også som taler i seminaret.

Støttet af DANIDA’s oplysningsbevilling, vil vi sammen med vores sydafrikanske gæster gøre konflikten synlig for almindelige danskere..

Med venlig hilsen,
Afrika Kontakt

Se også

DR om fiskekvoter i Sydafrika

Europe Takes Africa’s Fish, and Boatloads of Migrants Follow
New York Times

Netavisen 9. september 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne