Anklageren tilbagekalder colombiansk vidne i sagen mod Fighters+Lovers

Af Fighters + Lovers

Modstandskvinde fra colombianske FARCTorturskandalen ruller videre: Efter at dommerne i Østre Landsret afviste alle anklagemyndighedens sager fra Colombia pga. torturbeviser i materialet, har anklagemyndigheden nu valgt at tilbagekalde sit colombianske vidne. Vidnet, som er dommer fra Colombia, skulle have repræsenteret den colombianske stat i retssagen mod syv danske t-shirt-aktivister, der har støttet colombianske FARC og palæstinensiske PFLP.
Anklagemyndigheden har stadig ét vidne tilbage, som er en tidligere rådgiver fra USA’s forsvarsministerium.

– Det er positivt, at anklagemyndigheden erkender, at sager og vidner fra Colombia ikke kan bruges i en dansk retssag, udtaler forsvareren Thorkild Høyer.
Det er med dommernes beslutning og tilbagekaldelsen af det colombianske vidne, slået fast, at det danske retssystem ikke accepterer materiale fra et udemokratisk system, hvor staten er ansvarlig for tortur og nedværdigende behandling af sine egne borgere.

Det tilbagekaldte vidne, Montealegre Lynett, er dommer i det colombianske retssystem, hvor staten, ud over systematisk tortur, også ifølge Amnesty International står bag et stigende antal forsvindinger, masseanholdelser og udenomretlige henrettelser. Pt. er mere end 60 medlemmer af præsident Uribes bagland i den colombianske kongres enten i fængsel eller under efterforskning for forbindelser med paramilitære dødstrusler.

Anklagemyndigheden har dog endnu et vidne tilbage i forsøget på at få de danske aktivister bag tremmer for t-shirt-terrorisme. Det er den nordamerikanske akademiker Russell Crandall, som indtil for nylig fungerede som politisk rådgiver i Det Hvide Hus´ Nationale Sikkerhedsråd i USA’s forsvarsministerium.

Crandall er en varm fortaler for USA’s militære engagement i Colombia og har bl.a. skrevet en bog (Gunboat Democracy: U.S. Intervention in the Dominican Republic, Grenada and Panamá), der beskriver, hvordan nordamerikanske militære interventioner i Latinamerika under den kolde krig var med til at udbrede demokrati og økonomisk fremgang i disse lande.

Retssagen mod Fighters+Lovers kører i Østre Landsret hver dag med start kl. 9.30. Domsafsigelsen er planlagt til den 11. september. Retsmøderne er åbne for offentligheden og foregår i Østre Landsrets 3. afdeling, Bredgade 59. Fra kl. 9.00 er der hver dag happenings og musik foran Landsretten.

Se også
Støttefest 6. september på Bolsjefabrikken

Netavisen 5. september 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne