Hilsen til FARC

Fra Foreningen Oprør, Danmark

Foreningen Oprør i Danmark sender de varmeste hilsner til FARC – Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (Colombias Revolutionære Væbnede Styrker).

Netop nu forsøger Colombias regeringstro presse og internationale mainstream-medier at fremstille Colombias præsident Alvaro Uribe som en stærk statsmand. Colombias sociale og væbnede konflikt forvandles til regimets kamp mod terrorister, mens statens dødspatruljer og terrorisme mod sin egen befolkning forties. .

Virkeligheden er FARC igennem en menneskealder har kæmpet for en retfærdig fordeling af Colombias rigdomme og for demokrati og lighed. 

Virkeligheden er at det terrorregime, som præsident Uribe står i spidsen for, bedriver mord på fagforeningsaktivister, politiske aktivister, studerende  og bondeorganisationer, hvilket dokumenteres af stort set alle menneskerettighedsgrupper. Under Uribes jernnæve er militariseringen af landområderne blevet øget, og dødspatruljernes forbrydelser optrappet.

I øjeblikket, hvor de folkelige demokratiske kræfter vinder frem i det øvrige Latinamerika, bliver Colombia et stadig vigtigere brohoved for USA’s undertrykkelse og udbytning af kontinentet. USA planlægger at etablere militærbaser i Colombia tæt ved grænsen til Venezuela, for også at true resten af regionen. Det er magtpåliggende for USA at få uskadeliggjort Latinamerikas stærkeste befrielsesbevægelse FARC.

FARC har hele tiden været parat til forhandlinger og en politisk løsning på konflikten. Det er Uribe-regimet der – hver gang  forhandlinger er  kommet godt i gang – har sat en stopper for disse. Et eksempel var da Uribe-regmet, i samarbejde med CIA, for nylig myrdede FARC’s forhandlingsleder Raul Reyes i nabolandet Ecuador. Bombardementet af FARC’s forhandlinslejr satte en foreløbig stopper for et fremskredent internationalt samarbejde om fangeudveksling og forhandlinger.

Alvaro Uribe er i færd med at undergrave efterforskning af ledende politikeres forbindelser til dødspatruljerne. Det skyldes at en særlig afdeling af højesteret er i gang med at efterforske anklager mod 60 medlemmer af Colombias kongres fra Uribes koalition for deres samarbejde med dødspatruljerne. Mere end 30 af disse medlemmer er fængslet. I alt er 20 procent af kongressens medlemmer enten i fængsel eller under anklage for samarbejde med dødspatruljerne.

Foreningen Oprør støtter befrielsesbevægelsers ret til at føre kamp for social retfærdighed og demokrati, -  også væbnet kamp når dette er nødvendigt. Foreningen Oprør støtter FARC’s kamp for retfærdighed og demokrati i Colombia, med basis i de folkelige bevægelser  – imod Latinamerikas mest reaktionære regime.

Foreningen Oprør Danmark
www.opror.net

Netavisen 18. august 2008