Vestlig korrespondent: Krigen i Georgien – set fra Moskva

Baggrund: Rusland håber at skille Georgien af med dets dårskab

Af  John Helmer Asia Times 12 aug. 2008

Det georgiske angreb på den sydossetiske udbryderregion havde ikke til formål at indsluse den, men at ødelægge den og gøre en ende på selvstændiggørelsen ved at likvidere dens befolkning.
Det russiske svar har sat en stopper for dette, tør det antydes.

Hvis en våbenhvile snarest påfølger vil georgiere og russere muligvis være i stand til at blive enige om, at den upopulære præsident Mikheil Saakashvili har ansvaret for krigen. Dette vil bringe De Forenede Stater og Frankrig i alvorlige vanskeligheder.

klik for forstørrelse

Der er et ord, der forklarer hvorfor de Forenede Stater, NATO og EU har affundet sig med at forholde sig passive, mens Rusland forsvarer sine borgere og nationale interesser i Kaukasus og befrier georgiere fra deres upopulære præsident Mikheil Saakashivilis dårskab. Det ord er Kosovo. …

For russere forekommer det georgiske angreb den 8. august at ligne helt den samme “etniske udrensning”, som USA og europæiske magter har behandlet som en forbrydelse imod menneskeheden, da den blev begået på det føderale Jugoslaviens´ territorium. Men russere betragter den internationale krig, der brød Jugoslavien op, som en øvelse i at bryde det russiske Kaukasus op….

“Hvis Slobodan Milosevic skulle stilles for retten, er opfattelsen her, at det burde Saakashvili også”, siger en førende Moskva-analytiker.
Men er det nu et russisk krigsmål at drive Saakashvili fra magten? Den russiske udenrigsminister Sergei Lavrov skal i weekenden have sagt, at Saakashvili “må gå af”. ….

Det russiske argument er, at siden han kom til magten i 2003 har Saakashvili militariseret sit land med amerikanske, NATO og israelske våben, militær træning og penge, udelukkende for at true Rusland og de små nationer i regionen, der søger beskyttelse i Moskva – abkahsierne og ossetierne.

Saakahsvili har ifølge de russiske argumenter i de forløbne år igangsat en militær eskalation, fordi hans politiske grundlag er bristet og hans indenrigske støtte er svindende. Den georgiske politiske opposition på hjemmefronten og i eksil er enige. De anklager præsidenten og hans familie, inklusive den magtfulde Timur Alasaniya, Saakashvilis onkel, for korrupt berigelse via våbenhandel og tilegnelse af landets ressourcer, havne og handelskoncessioner til sig selv og hans støtter. …
Lederne af den georgiske opposition var tæt på at vælte Saakashvili sidste efterår. ….

Den offentlige mening i Georgien lægger allerede skylden for dårskaben og nederlaget i det ossetiske eventyr på Saakahsvili. Selv før det begyndte i sidste uge opfordrede oppositionsledere til at afslutte militariseringen af landet. Men, som en af oppositionslederne sagde i mandags, bombningen må stoppe, “Ellers vil russerne gøre Saakahsvili til ofret.” …

 Hvis en våbenhvile snarest påfølger vil georgiere og russere muligvis være i stand til at blive enige om, at den upopulære præsident Mikheil Saakashvili har ansvaret for krigen. Dette vil bringe de Forenede Stater og Frankrig i alvorlige vanskeligheder. …
 Men hverken Saakahsvilis hjemlige kritikere, eller den russiske regering forventer, at amerikanerne opgiver deres mand nu – for slet ikke at tale om at bringe ham til krigforbrydertribunalet i Haag.  

John Helmer har været Moskva-korrespondent siden 1989 med speciale I dækningen af russisk erhvervsliv.
Oversat og forkortet af  Hans Pendrup

Netavisen 12. august 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne