Hundeslagsmålet

Faglig kommentar
Kommunistisk Politik 14, 2008

Der gik ikke mange dage efter at pædagogerne i BUPL og medlemmerne af Sundhedskartellet ved urafstemning havde godkendt de aftaler, der blev et resultat af storstrejken, før hundeslagsmålet i den kgl. danske fagbevægelse var i gang.
Det var den okkulte LO-formand Harald Børsting, der lagde ud i Berlingske Tidende med et voldsomt angreb på Connie Kruckow, Sundhedskartellet og FTF. 

LO-formand Børsting– Man kan undre sig over, at Sundhedskartellet i otte uger kørte med en fastlåst strategi om, at de skulle have 15 pct. mere i løn. Det er ikke troværdigt. Her synes jeg, at FOA havde en helt anden forhandlingsstrategi, som i højere grad tog hensyn til, hvor mange økonomiske kræfter vi har, sagde Harald Børsting til Berlingske Tidende. Han kritiserer Kruckow og co. for ikke at have sikret sig en afslutning på konflikten ’med succes’:

– Det skal Sundhedskartellet og FTF tænke over, når konflikten evalueres. Konfliktretten er essentiel for fagbevægelsen. Derfor er det påfaldende, at FTF-formand Bente Sorgenfrey beder om et regeringsindgreb undervejs. Det kunne jeg ikke have fået mig selv til. Det handler om at have respekt for den danske model og sig selv, meddelte LO’s formand.

Dennis Kristensen og FOA, som er et forbund under LO, får altså ros fra LO-formanden for at have forstået ’den danske model’.

Med hensyn til forhandlingstaktikken og kravene gør Børsting det således soleklart, hvad ’den danske model’ ifølge fagbosserne består i:

Først tager man medlemmernes oprindelige krav – i sosu’ernes tilfælde, der er medlemmer af FOA, på et lønløft på 5000 kr. om måneden med øjeblikkelig virkning  – og barberer dem ned til ukendelighed: 15 procent over tre år. Det er disse beskårne krav, der derpå aftales eller konfliktes om.

Og her skal faglige ledere, der har forstået ’den danske model’ ifølge LO-formanden vise en høj grad af smidighed og undlade at holde fast i dem. Man skal mødes med arbejdsgiverne ca. på halvvejen, så begge parter kan gøre krav på en hel succes.

Det er ’den danske model’ ifølge Børsting, som Dennis Kristensen og FOA har fulgt til punkt og prikke. Den stinker.
Til gengæld havde Connie Kruckow og Sundhedskartellet altså ikke forstået et klap af den, da de gennem lang tid fastholdt kravet på 15 pct., som medlemmerne gik til kamp for.

Det andet element i ’den danske model’, som Børsting erklærer for helligt, er at ’arbejdsmarkedets parter’ skal afslutte overenskomsterne ’uden politisk indblanding’. Børsting ved selvfølgelig godt, at LO har accepteret gentagne regeringsindgreb i ok-konflikter, og også ville have gjort det denne gang.

Børsting slår de offentligt ansatte i hovedet med denne ’danske model’ – uden at forholde sig til, at ’arbejdsgiversiden’ og ’den politiske indblanding’ i den offentlige sektor er identisk – nemlig regeringen, der satte og stædigt fastholdt en lønramme på 12,8 pct. igennem næsten to måneders konflikt. Det er et totalt vildskud at bebrejde de offentligt ansattes forbund at ville politisere konflikten.

Den eneste berettigede kritik er, at de ikke politiserede den nok – måske af totalt misforstået respekt for ’den danske model’ – og ikke rettede kravene og bevægelsens harme direkte mod regeringen. I stedet accepterede man at forhandle med regeringens udsendinge medfastfryste mandater fra KL og Danske Regioner.

LO’s svigt – for ikke at bruge et stærkere ord – under storkonflikten var eklatant. Børsting og Co. undlod totalt at mobilisere LO til støtte for de strejkende på noget tidspunkt. Ved hjælp af ’den danske model’ holdt den hånden over den neoliberale Fogh-regering og undlod at lade den blive konfronteret med arbejderklassens vrede og dens styrke. Det er det tredie element i ’den danske model’ ifølge LO-formanden: Den komplette mangel på solidaritet med de konfliktende.

I stedet får de den okkulte formands højt løftede pegefinger.
Han kan stikke den skråt op …

Netavisen 4. juli 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne