International top-dommer vidner i dansk terrorsag

John DugardSydafrikansk dommer og folkeretsprofessor vidnede torsdag i den danske “T-shirtsag”, hvor tøjfirmaet Fighters+Lovers står anklaget for at støtte terrorisme.

Torsdag startede retssagen mod tøjfirmaet Fighters+Lovers. den sydafrikanske dommer, menneskeretsekspert og professor i folkeret, John Dugard blev afhørt i Københavns Byret. Torsdag aften medvirkede han i Deadline på DR2.
“Israel begår krigsforbrydelser mod den palæstinensiske befolkning”. Så hårde var ordene fra John Dugard.

John Dugard har gennem 8 år arbejdet som Special Rapporteur for FN’s Menneskerets Kommission, senere FN’s Menneskeretsråd. Han blev midt i juni erstattet på posten af den amerikanske professor Richard Falk.

I T-shirtsagen er 7 personer tiltalt for at have støttet terrorisme gennem salg af T-shirts til fordel for PFLP i Palæstina og FARC i Colombia. De 7 blev i december 2007 frifundet i byretten, men dommen blev af anklagemyndigheden anket til landsretten, hvor den er berammet til gennemførelse i september.

Gennem næsten 3 timer fortalte Dugard retten om Israels overgreb mod den palæstinensiske befolkning og internationale konventioner som 4. Genevekonvention, der skal beskytte civilbefolkningen mod overgreb. Han fremholdt Israels bosættelsespolitik, dets hindring af
palæstinensernes transport i de besatte områder, belejringen af især Gaza og dets omfattende hensynsløse angreb på civilbefolkningen som klare krigsforbrydelser.

Trods besættelsen har besættelsesmagten jf. folkeretten lov til at svare igen på angreb, og Israel omtaler de fleste af sine militære aktioner som selvforsvar. Men dette er ikke korrekt konstaterede John Dugard. Folkeretten opererer med et proportionalitetsprincip, hvilket giver besættelsesmagten til at svare igen i samme omfang som den bliver angrebet. Men Israels svar er altid helt ude af
proportioner.

Det afspejler sig i tabstallene. Amnesty International oplyser i sin årsrapport fra 2008, at 13 israelere i 2007 blev dræbt af palæstinensere (heraf de 6 soldater). Israel svarede igen ved at dræbe 370 palæstinensere – heraf 50 børn. Året inden dræbte palæstinensere 27 israelere. Israel dræbte til gengæld 650 palæstinensere – heraf 120 børn.

T-shirt retssagen fortsætter til september.

Netavisen 27. juni 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne