Lissabon-traktaten forkastet – respekter folkets vilje

Af den irske Campaign Against EU Constistution   

Kommunistisk Politik 13, 2008    

Irsk Nej-plakatDet irske folk har talt. På trods af social og politisk hurlumhej og advarsler så tror vi, at hundreder af millioner af mennesker ud over hele Europa vil byde forkastelsen af Lissabon-traktaten velkommen. Forslagene om yderligere at reducere demokrati, militarisere EU og lade private firmaer overtage offentlig service er blevet forkastet. Lissabon er død. Sammen med den EU-forfatning, den kom fra, må den nu betragtes som begravet.

Vi opfordrer den irske regering og dem, som støttede denne traktat, til at respektere det irske folks vilje og opgive denne fejlagtige traktat: Der må ikke ske nogen gentagelse, som de gjorde det med Nice.

Vi opfordrer Den Europæiske Kommission, Europaparlamentet og EU-staternes regeringer til at respektere det irske folks vilje. Vi tager afstand fra trusler eller forsøg på at tyrannisere folket.

Denne afstemning demonstrerer det svælg, som eksisterer imellem de politiske eliter i Europa og folkets holdning. Ligesom i Frankrig og Holland har de politiske ledere og etablissementet gjort alt for at tvinge det igennem, og de fejlede.

Vi efterlyser en anden retning. Vi kræver et stop for europæisk militarisering og en reduktion af de militære udgifter. I stedet bør pengene gå til socialt nyttige projekter.

Vi kræver et stop for privatisering af al offentlig service og en offentlig service udelukket fra markedsdiktater.

Vi kræver et stop for markedets og bankernes dominerende rolle i forhold til, hvordan samfundet skal køres. Vi forlanger alvorlige forholdsregler imod det sociale ræs imod bunden og i stedet beskyttelse af arbejdernes rettigheder for herved at agere imod arbejdsløshed og fattigdom og gøre en ende på ulighed og undertrykkelse og imødegå global opvarmning.

Vi efterlyser et skift i Europas relationer til udviklingslandene, så der bliver givet prioritet til folkenes behov i ”det globale syd”, og kræver en virkelig prioritering af menneskets rettigheder, ikke støtte til undertrykkende regimer, fordi de favoriserer europæiske stater eller virksomheder.

Vi opfordrer Europas folk til nu at indtage en ledende rolle i forhold til bestemmelse af vores fremtid. Dette er ikke længere et anliggende for Irland alene. Europas fremtid skal afgøres af Europas folk. Vi vil ikke tolerere en situation, hvor fokus vender tilbage til spørgsmålet om, hvordan Irland kan manipuleres til at ”stemme rigtigt”.
Lissabon repræsenterede en fornægtelse af demokrati for det overvældende flertal af befolkningerne i EU. Derfor opfordrer vi nu Europas folk til at tilbageerobre deres demokratiske ret til at afgøre deres egen fremtid.

For et socialt, demilitariseret og demokratisk Europa!

13. juni 2008

Netavisen 19. juni 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne