Lissabon-traktaten vedtaget: ”Gigantisk vælger bedrag”

Traktatafstemning - Ja tak!

Torsdag den 24. april vedtog Folketinget Danmarks tilslutning til Lissabon-traktaten. Et flertal stemte ja til traktaten uden en dansk folkeafstemning.
Traktaten blev ratificeret med 90 stemmer for og 25 stemmer imod.

Ikke mindre end 64 folketingsmedlemmer blev væk fra afstemningen og undgik dermed direkte at lægge navn til den største skamplet på det højt besungne danske demokrati siden den folkeretsstridige beslutning om at gå i krig mod Irak i 2003. Også denne gang skete det efter udtalelser fra regeringens egne jurister, der løgnagtigt erklærer, at Lissabon-traktaten ikke betyder afgivelse af dansk suverænitet.

Tyskland ratificerede Lissabon- traktaten samme dag som Danmark.  Portugal gjorde det dagen før, den 23. april. Irland holder som det eneste medlemsland folkeafstemning om traktaten. Det sker den 12. juni.

Flere juridiske eksperter betegner Lissabon-traktaten som en af de vigtigste i EU’s historie og ser det derfor som et udhuling af demokratiet i Danmark, at en så vigtig traktat vedtages uden folkelig debat og en efterfølgende folkeafstemning.

Folkebevægelsen mod EU: Folketingsflertallet svigter demokratiet

– Den 24. april 2008 er skammens dag for Folketinget. Folketingsflertallet har svigtet det levende folkestyre og Folkebevægelsen mod EU vil støtte en retssag i denne sag, udtaler Ditte Staun fra Folkebevægelsen mod EU

– Folketingsflertallet har gjort den 24. april 2008 til en skammens dag for Folketinget. Flertallet har gået imod det levende demokrati og vedtaget en traktat, der på alle væsentlige områder er identisk med EU-forfatningen, som vi skulle have stemt om i 2005. At gennemføre en omfattende traktat uden en folkeafstemning er et brud med Danmarks demokratiske traditioner. Desuden støtter over 70% af danskerne en folkeafstemning, forklarer Ditte Staun, som er talsperson for Folkebevægelsen mod EU.

– Sidste ord er ikke sagt i denne sag og Folkebevægelsen mod EU vil støtte en retssag om Lissabon-traktaten, da vi mener at Folketingsflertallet har brudt grundloven i denne sag, udtaler Ditte Staun.

Bjørn Elmquist: Gigantisk vælgerbedrag

Radikalt EU-kritisk Netværk, der består af medlemmer af Det Radikale Venstre, tager klart afstand fra den radikale folketingsgruppes godkendelse af Lissabon-traktaten uden en folkeafstemning.

– At et flertal i Folketinget i dag har godkendt Lissabon-traktaten uden folkeafstemning er et gigantisk vælgerbedrag. Det er desuden meget skuffende, at den radikale folketingsgruppe har støttet en godkendelse af Lissabon-traktaten, uden at befolkningen blev spurgt i en folkeafstemning,  udtaler Bjørn Elmquist , advokat og tidl. radikal MF.

– Den radikale folketingsgruppe har henvist til at vi har et repræsentativt demokrati, men hvordan kan Folketingsflertallet være repræsentativt når der ikke var nogen debat om Lissabon-traktaten forud for folketingsvalget sidste år. Der er desuden den afgørende forskel at en godkendelse af Lissabon-traktaten vil binde kommende Folketing i meget lang tid. Denne lov kan derfor ikke sammenlignes med en almindelig lov og derfor burde folket være spurgt, udtaler Lave K. Broch , den ene af de to ordførere for Radikalt EU-kritisk Netværk.

Folkelige protester

Folketingets beslutning er også mødt med folkelige protester. Torsdag morgen blev folk på vej til arbejde fra Christianshavn og Amager mødt af et 50 meter langt banner på Knippelsbro med sloganet: ”Traktatafstemning JA TAK”. Det var Folkebevægelsen mod EU’s lokale komiteer på Christianshavn-Indre By og på Amager der stor bag aktionen

– Vi bliver snydt for den lovede og nødvendige folkeafstemning. Den er blevet erklæret unødvendig fordi den ikke er direkte dikteret af regeringens egne jurister. Politikerne foretrækker jura frem for demokrati, men et folkestyre har behov for en aktiv politisk samspil med befolkningen i en så vigtig sag, siger Carl-Aage Jensen fra Folkebevægelsen mod EU’s lokalafdeling på Amager.

Meningsmålinger viser, at 70 procent af den danske befolkning ønsker en folkeafstemning.

– Anders Fogh Rasmussen og de øvrige statslederen i EU har bevidst fulgt en plan for at undgå folkeafstemninger, dermed tilsidesætter de demokratiet for at opnå deres egne mål, erklærer Carl-Aage Jensen.

Netavisen 25. april 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne