Nedtælling til storkonflikt i fuld gang

Det synes ikke længere at være et spørgsmål om storkonflikten for store dele af de offentligt ansatte kommer, men udelukkende et spørgsmål om hvornår den kommer.

Regeringen og deres kommunale og regionale forhandlere står åbenlyst sammen om at lukke pengekassen i og ikke sprænge regeringens beskedne tilbudte lønramme.

Modsat er kravet blandt social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og pædagoger med flere om at sprænge lønrammen og sikre et egentligt lønløft (og mandeløn i kvindefag) så stort,  at de fortsatte forhandlinger med forligsmanden reelt kun kan opfattes som en del af det almindelige overenskomstcirkus.

– Jeg kan ganske enkelt ikke se, hvordan det skal blive muligt at udarbejde et mæglingsforslag, som en af parterne ikke vil modsætte sig, udtalte Dennis Kristensen, formand for FOA efter et mæglingsmøde den 7. april.

Se På tærsklen til storkonflikt

De forskellige faggrupper har på det seneste været på gaden og forsøgt at synliggøre deres krav. En række overenskomstmøder er blevet afholdt i fagforeningernes regi.

Ved det tværfaglige overenskomst stormøde den 5. april i København. Vores velfærd er mere værd blev det konkretiseret til Nu rykker vi for: Ligeløn, respekt til de offentligt ansatte og bedre tid og mindre stress.

Flemming Jensen, sosu-medhjælper og FOA-medlem, gennemgik her læren fra den seneste virkelige storkonflikt i Danmark i 1985. Han understregede:
– Pædagogmedhjælpere, pædagoger og sygeplejersker har objektivt fælles interesser og egne erfaringer at bidrage med. Det er en rigtig god og sund situation, som kombineret med at omkring 70 pct. af de offentlige er frisk på en konflikt og 67 pct. af befolkningen støtter. Det er den mest optimale situation, vi har set i det offentlige i årtier!

Se OK 08: Spræng rammen!

Tilbage er spørgsmålet om konflikten vil bryde ud den 19. april, eller forligsmanden får hvisket i øret af regeringen, at det måske kunne være smart lige at komme på den anden side af 1. maj, før storkonflikten er en realitet.

Uanset hvad det bliver er kampviljen intakt og beslutsomheden stor blandt pædagoger, sygeplejersker og social- og sundhedsassistenterne – og den folkelige opbakning til deres krav er større end nogensinde.

Netavisen 8. april 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne