Uendeligheden vinder frem

Kommunistisk Politik 5, 2008

"Big bang" model

På den internationale scene står verden over for nye videnskabelige opdagelser. Til sommer begynder forskere ved partikelacceleratoren i Cern et længe ventet eksperiment. Med stor hastighed skal partikler kollideres og resultatet måles af det nyeste computerudstyr. Næsten otte år har det taget at bygge de nye måleinstrumenter, der skal give mulighed for at studere naturens egenskaber, hvor størrelserne er mindre end de kendte partikler.

De mange tusinde, der er tilknyttet projektet, håber bl.a. på at finde en forklaring på tyngdekraften og mange andre spørgsmål. Men det er en opdagelsesrejse, hvor resultatet ikke er kendt, og det kan vare mange år, før eksperimenterne har givet den nødvendige mængde data, der skal til for at bringe ny viden.

Hver gang der er udviklet kraftigere partikel-acceleratorer, har det vist sig, at de hidtil mindste kendte partikler kunne deles, og dermed har man bekræftet antagelsen om, at dette kan fortsættes i det uendelige.

Udforskningen af universet står i disse år også over for et kæmpe spring i systematisk indsamling af observationer. Det er sandsynliggjort, at alle stjerner, der minder om Solen, vil danne eller har dannet planetsystemer. Det betyder i teorien, at vores egen galakse rummer tusindvis af jordlignede planeter, hvor der er mulighed for liv. Et nærmere studie af bare de nærmeste stjerner vil dog løbe over flere hundrede år pga. af de enorme afstande.

En af den europæiske rumfartsorganisation ESA’s satsninger er Herschel-rumteleskopet, der i øjeblikket gennemgår de sidste afprøvninger og er planlagt til opsendelse i slutningen af 2008. Det er særligt egnet til lys i infrarøde områder og forventes derfor at kunne se endnu længere ud i rummet end eksisterende udstyr.

Men også det kommende jordisk placerede teleskop ALMA i Chile, som består af 66 selvstændige enheder, der kan sammenkobles, så de virker som en stor modtager, vil sammen med en række andre planlagte instrumenter kunne give en meget mere præcis beskrivelse af verden udenfor.

Videnskabsministeren, der har en kristen baggrund og en overgang var medlem af Kristelig Lytter- og Fjernseerforenings landsstyrelse, har viet særlig opmærksomhed på oprettelsen af et nyt institut i ”mørkt stof”, Dark Cosmology Centre. Formålet er at arbejde med teorier om ’usynligt stof’, der burde giver flere mindelser til kejserens nye klæder i stedet for at hædres som videnskab.

Selvom langt de fleste astronomer i dag tror på teorien om, at hele universet startede i et fælles centrum med Big Bang, med det, som Newton kaldte ’den guddommelige impuls’, så offentliggøres der stadig flere observationer fra rumteleskoper, der viser, at hver gang der udvikles en metode til at kigge lidt længere, så opdages der også nye galakser.

Formodningen om, at universet er uendeligt i rum og tid, har måske ikke politikere og teoretikere bag sig, men bakkes hele tiden op de konkrete observationer.

Netavisen 4. marts 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne