FOAs medlemmer er parate til strejke

Pressemeddelelse FOA den 14. februar 2008

Velfærdsdemo Næsten 9 ud af 10 medarbejdere i hjemmeplejen og på sygehusene er parate til at gå i strejke for at få mere i løn. Det viser en ny medlemsundersøgelse fra FOA – Fag og Arbejde.

FOAs medlemmer tror ikke på, at de igangværende overenskomstforhandlinger ender med et forlig. Mere end 7 ud af 10 af medarbejderne i ældreplejen forventer tværtimod, at forhandlingerne ender med konflikt. Og medarbejderne er parate til at strejke, for at få mere i løn. Det gælder ikke kun de ansatte i ældreplejen. Både i dagplejen, daginstitutionerne og på sygehusene er mere end 8 ud af 10 parate til at strejke for en højere løn.

– Undersøgelsen viser, at de offentligt ansatte medarbejdere mener det særdeles seriøst. De har fået nok nu og har gjort op med flinkeskolen. Tallene fra denne undersøgelse taler for sig selv. Der er tale om en for FOA ikke mindre end historisk kampberethed, siger Dennis Kristensen, formand for FOA og fortsætter:

– Jeg ser en klar sammenhæng mellem de markant ændrede forudsætninger for at skabe et forlig, som politikerne skabte, da de løb fra løfterne om ekstra 5 milliarder kr. til forhandlingerne, og så medlemmernes faldende tro på et forlig og voksende vilje til at gå i konflikt.

– Vi kan også mærke det på stemningen ved de møder, vi har holdt med tillidsrepræsentanter fra hele landet. Medarbejderne er parate til et lønopgør. Og de vil gerne strejke for det. Vi får mange meldinger fra medlemmer, der ikke er blandt de konfliktudtaget, om at de er ærgerligt over, at det ikke er dem, der skal strejke. Det har vi ikke før været ude for i samme omfang,
siger Dennis Kristensen.

Tidligere undersøgelser fra FOA har vist, at 8 ud af 10 medlemmer arbejder i det fag, de aller helst vil være i. Og at de netop har valgt at arbejde fx med børn eller ældre, fordi de gerne vil gøre noget for andre.

– FOAs medlemmer brænder for deres arbejde. Men vilkårene og lønnen skal modsvare den uddannelse og de kompetencer, medarbejderne har. Og det er altså ikke tilfældet, når lønnen halter bagefter, hvad privatansatte mænd med samme uddannelseslængde får. Hvis vi skal bevare en velfærdsstat med dygtige og velkvalificerede medarbejdere må arbejdsgiverne derfor have pengene op af lommen. Velfærd koster, siger Dennis Kristensen.

FOAs medlemsundersøgelse er lavet på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse blandt 2154 medlemmer i perioden 30. januar til 10. februar 2008.

Netavisen 14. februar 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne