USA hylder massemorderen og diktatoren Suharto

Dikattoren Suharto begraves
Eksdiktator Suharto begraves 28. januar 2008

Den tidligere indonesiske diktator, massemorder og amerikanske lakaj general Suharto døde den 27. januar og fik dagen efter en statsbegravelse. Den amerikanske ambassadør Cameron Hume kaldte Suharto ‘en historisk skikkelse, som satte et varigt præg på Indonesien og Sydøstasien’.

Ambassadøren hyldede Suharto for hans tætte forbindelser med USA og hans rolle i skabelsen af den økonomiske blok ASEAN.
’Præsident Suharto ledte Indonesien i mere en 30 år, en periode, hvor Indonesien gennemgik en bemærkelsesværdig økonomisk og social udvikling, erklærede Hume.
Indoneserne udtrykte ikke den samme beklagelse over eksdiktatorens død eller roste hans indsats. Mange steder demonstreredes mod at han fik en statsbegravelse.

Suharto tjente oprundeligt den hollandske kolonihær og derpå under 2. verdenskrig de japanske besættelsestropper. Derefter kæmpede han angiveligt for Indonesiens uafhængighed. Han kom i 1965 til magten ved et amerikansk-støttet og planlagt militærkup, hvorefter mere end en million kommunister, sympatisører og tilhængere af den afsatte progressive præsident Sukarno blev dræbt.

Indonesiens Kommunistiske Parti, som havde tilsluttet sig Hrustjov-revisionismens tese om ’fredelig overgang’ til socialismen, fik – ligesom det chilenske revisionistparti nogle år senere en blodig lektion i, hvad USA-imperialismen og dens indsatte lakajer synes om ’fredelig’ og ’parlamentarisk’ overgang. Det blev slagtet i årene 1965-66.

Som USA’s øvrige militærdiktatorer udøvede Suharto et benhårdt personligt diktatur gennem 32 år, hvor han systematisk plyndrede den indonesiske stat og den ludfattige befolkning, der i dag er på 226 millioner. Det anslås at han og hans familie stjal mellem 15 og 35 milliarder dollars fra statskassen.

I 1975 besatte Suharto Østtimor, hvor han ufattelig brutalt undertrykte befrielsesbevægelsen. Omkring 200.000 blev dræbt i de følgende år. Han slogh 100.000 ihjel i Vest Papua, og titusinder i Akeh og andre steder. USA forsynede hans hær med våben, og trænede officerer og tropper.

Med amerikansk støtte opbyggede Suharto en mafiastat med sig selv som godfather, baseret på undertrykkelse og korruption. Den folkelige modstand voksede trods den massive undertrykkelse og blev stadig stærkere op gennem 90erne, selv Suharto søgte at skjule tingenes virkelige tilstand bag. En facade af fupdemokrati og modernitet. Den asiatiske krise i 1997 blev tæppefaldet: massive protester i gaderne og en kollapsende økonomi tvang ham væk det følgende år.

Suhartos hær er stadig en afgørende magtfaktor i Indonesien, og en del af hans magtelite sidder på vigtige positioner. Den har indtil videre undgået et retsopgør og er ikke blevet stillet til regnskab for sine forbrydelser.

I 2006 droppedes anklagerne mod Suharto om svindel og bedrag for milliarder af dollars. Ved sin død undgik Suharto også en civil retssag, som forsøgte at få nogle millioner af det stjålne tilbage. Suharto undgik at blive straffet for sine forbrydelser.
Det vil ikke forhindre ham i at gå over i historien som et af sidste århundredes ledeste massemordere i amerikansk tjeneste.

Netavisen 28. januar 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne