Chavez: Træk pengene ud af amerikanske banker

Alba_topmøde_2008
De latinamerikanske ledere på Alba-topmødet januar 2008

Den venezuelanske præsident Hugo Chavez har sammen med sine partnere i det latinamerikanske økonomiske fællesskab ALBA oprettet en ny udviklingsbank ved organisationens topmøde sidst i januar. De øvrige deltagere var Nicaraguas og Bolivias præsidenter og den cubanske vicepræsident. Også Dominica har nu sluttet sig til samarbejdet.

Chavez opfordrede de latinamerikanske regeringer til at trække deres landes indestående ud af amerikanske banker og anbringe dem i udviklingsbanken.
– Vi må starte med at bringe vores reserver hertil. Hvorfor skal pengene gå nordpå? … Man kan ikke lægge alle æggene i én kurv.

ALBA er oprettet for at styrke latinamerikansk integration og modvirke den dominerende amerikanske indflydelse og i modsætning til det upopulære amerikanske ALCA.
Chavez advarede om, at ’USA er på vej ind i en krise, som kan berøre os alle sammen’ og tilføjede at Latinamerika ’vil redde sig ved egen hjælp’.
En ny fond oprettet af Venezuela og Iran for at støtte projekter i den tredje verden vil blive knyttet til ALBA-banken.

Statslederne underskrev en række aftaler om samarbejde på en lang række områder fra energi til landbrug. I en fælleserklæring fordømtes ’den amerikanske regerings krigeriske holdning og dens angreb mod vores regeringer’.

Samtidig med dette topmøde besøgte den amerikanske udenrigsminister Condoleeza Rice præsident Uribe i nabolandet Colombia, angiveligt for at fremme en frihandelsaftale..
Chavez kommenterede på et pressemøde, at dette ikke var tilfældigt: – Imperiet vil ikke tåle alternativer, sagde han.

Hugo Chavez beskyldte de to parter for at planlægge aggression mod Venezuela:
– Jeg advarer verden om følgende: Det amerikanske imperium er ved at skabe betingelserne for at udløse en væbnet konflikt mellem Colombia og Venezuela. Jeg anklager Colombias regering for at indgå i en sammensværgelse, hvor den handler som den nordamerikanske imperiums agent, og planlægger en militær provokation mod Venezuela.
Uheldigvis tyder alt på at tingene vil udvikle sig stadig værre, sagde Chavez.

Netavisen 28. januar 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne